Kommunens energi- och klimatrådgivare

Varje hustillverkare talar så klart för sin huskonstruktion och det är svårt som lekman att veta hur stor skillnad en detalj egentligen har. Ett tips om man är intresserad av energisnålt byggande är att kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare. Man kan kostnadsfritt boka upp ett möte eller maila frågor. Jag fick snabbt ett utförligt svar och det ligger till grund för mina tidigare uträkningar gällande fönster- och energiförlust.

Enligt kommunens energi- och klimatrådgivare bör hustillverkaren kunna tillhandahålla en energiberäkning av huset där U-värde för väggar, dörrar, fönster osv ingår. Energiberäkning ska redogöra för husets bruttoenergibehov, alltså den energi huset kräver för att behålla en behaglig inomhustemperatur.

Täthet är viktigt ur energisynpunkt. Tre lager isolering medför att reglarna inte blir köldbryggor, men hur mycket köldbryggorna påverkar energianvändningen är svårt att säga. Man bör undvika i så stor utsträckning man kan att göra hål i plastfolien, vilket talar för A-hus konstruktion där plasten sitter 45 mm in i väggen. Vid hål så ökar luftomsättningen i huset vilket medför att kall luft kommer in på oönskade ställen. Den måste då värmas upp och energianvändningen blir högre.

Rådgivaren rekommenderar att man gör en tryckprovning av huset under byggprocessen för att säkerställa tätheten och upptäcka läckage medan man kan göra något åt dem, något som ingår hos LB-hus. Har man ett FTX-ventilationssystem är tätheten extremt viktig. Har man golvvärme blir fönstrenas täthet extra viktig, eftersom man inte har element placerade under. Vidare bekräftas mina antaganden om att ett ryggåstak innebär en större energiåtgång, eftersom det blir mer luft att värma upp.

Slutsatsen är att en bättre isolerad vägg är att föredra, förutsatt att prisskillnaden inte överskrider energibesparingen. Framtidens elpriser är dock svåra att sia om. Mina tidigare beräkningar görs på ett fördubblat elpris och räknat på en något överdriven väggyta och elräkningen hamnar ändå inte på mer än någon tusenlapp extra per år för LB-hus sämre vägg, jämfört med A-hus. Detta kompenseras dessutom upp med LB-hus bättre rustade passivfönster, så i slutändan handlar det ändå bara om några hundralappar. En piss i havet, som min far skulle säga, räknat på ett helt husbygge.

//Carolin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s