Värmesystem

Jag har jämfört u-värden på väggkonstruktioner och fönster, för att få bättre koll på vilket betydelse skillnaderna har på energiförbrukningen. Utifrån dessa inte allt för vetenskapliga uträkningar, kan man konstatera att skillnaderna är försumbara, förutsatt att inte elpriserna chockhöjs. Vill man att isoleringen ska ha någon större betydelse är det nog lika bra att man går ”all in” och bygger ett passivhus och det har vi tyvärr ingen budget för.

En annan väsentlig grej om man vill bygga energisnålt är vilket värmesystem man väljer. De flesta hustillverkare har frånluftsvärmepump som standard. För ett par år sedan höjdes energikraven från boverket, vilket resulterade i att man graderade upp till en Nibe 75o som är ca 30% effektivare än föregångaren. Trivselhus har istället bergvärme som standard, dock dyrare hus. Kennet hörde häromdagen om en familj som installerade bergvärme och energiförbrukningen gick från 40000 kWh/år till 20000 kWh/år. Låter som bergvärme är dubbelt så bra, men efter en viss fundering förtäljer ju inte historien vad de hade för uppvärmningssystem innan. Det kan ju lika gärna varit direktverkande el eller en riktigt sunkig värmepump. Läser man forum om frånluftsvärmepump vs bergvärmepump är åsikterna delade. En del påstår att Nibe 750 är minst lika effektfull som bergvärme, andra att det är som att jämföra äpplen och päron.

Det är dyrare att installera bergvärme, frågan är bara om det lönar sig i längden. Dags för Carolins matematikstund. Låt oss säga att det kostar 150 ooo kr mer att installera bergvärme och att vi utgår från hustillverkarnas siffror för energiförbrukning (kan vara glädjekalkyl men har än så länge inga andra att utgå ifrån). Hushållsel är ej inräknat.

A-hus Basic 139 (Umeå)

Frånluftsvärmepump 57 kwh/kvm/år

Bergvärme 39 kwh/kvm/år

Skillnad 18 kwh/kvm/år

Räknat på ett hus på 139 kvm sparar man 2502 kwh/år med en bergvärmepump. Låt säga att vi har ett elpris på 1 kr/kwh, då tar det 60 år att bli plusminusnoll och då har nog värmepumpen gått sönder för länge sedan, så också våra egna blodpumpar, tyvärr. Mest troligt är att vi får ett högre elpris och då kanske vi går plus efter 20 år. Det skulle visserligen vara häftigt att utvinna sin egen energi, men slutsatsen är att bergvärme är lååååångsiktigt ekonomiskt. Det lönar sig nog bättre om man bygger en riktigt fet villa.

//Carolin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s