Energismarta hem

I dagens Ny teknik skrivs om framtidens smarta hem. Nästa år lanserar ABB ett elskåp som kommunicerar med elleverantören och styr hemmets apparater beroende på aktuellt elpris. När det finns ett överskott av el och elpriset sjunker under en viss nivå så laddas elbilen, tvättmaskinen startar och temperaturen i frysen sänks. När priset stiger stängs funktionerna av. Temperaturen inomhus kan sänkas på natten och när ingen är hemma. En strömbrytare lyser grönt när elen är billig och röd när den är dyr. Priset på installationen är inte satt, men initialt kan det gå på tiotusentals kronor. Andra smarta energilösningar i framtidens hem är en godnattknapp i mobilen som släcker lampor och stänger av ström till standby-apparater, närvarostyrning på lampan i badrummet och timer som stänger av när man duschat för länge.

Självklarheter i varje hem inom tio år?

//Carolin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s