Det giftfria hemmet – plastprylar

På de flesta plastprylar finns en liten siffra, ofta i en triangel, som talar om vilken plast det är. Plasterna är mer eller mindre farliga för hälsa och miljö.

Nr 1 finns i PET-flaskor. Vatten i dessa flaskor har högre halter av hormonstörande ämnen än vatten i glasflaskor.

Nr 2, som bl.a finns på flytande margarinflaskor och nr 4 som finns i plastpåsar, har inga kända miljögifter men bör inte hettas upp.

Nr 3, PVC, finns i matförpackningar, leksaker m.m. och innehåller mjukgörande ftalater. Ftalater är hormonpåverkande, stör fortplantningen och kan bidra till barnallergier. UNDVIK!

Nr 5, polypropylen, finns i många typer av livsmedelsförpackningar och är gjord för att kunna värmas upp. Nr 5 har inga kända miljögifter.

Nr 6, polystyren, är en hård plast finns i allt från datorer, köksmaskiner och leksaker. Kan innehålla flamskyddsmedel. UNDVIK!

Nr 7, finns i bl.a matförpackningar och plaststekspadar och innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A. From mars blir det förbjudet i nappflaskor. Eftersom det är en övrigt-kategori finns också 7:an på ofarliga bioplaster och laminatmaterial. UNDVIK hård och glasklar plast med märkningen.

Mitt råd är att syna plastprylarna. Släng giftiga stekspadar i plast och ersätt dem med träredskap. IKEAs rostfria skålar Blanda Blank fungerar lika bra till bulldegen som för chipsen. Använd matlådor i rostfritt stål eller glas och inte glasslådor som inte är avsedda för ändamålet. Värm maten på tallriken och drick vatten ur glas.

6 reaktioner på ”Det giftfria hemmet – plastprylar

  1. Enligt livsmedelsverkets hemsida ”Återvinnings-symboler, till exempel en triangel med siffra inuti, anger bara huvudplasten i produkten”.

    Varför skriver ni att siffran anger hur farlig den är för hälsa och miljön?

    1. Siffran visar vilken typ av plast produkten innehåller. Vissa plaster är giftiga och bör undvikas. Dock är det knepigt med nr 7 som är ett samlings-nr för flera olika plaster, farliga och ofarliga men är plasten hård och genomskinlig och har siffran 7 är risken stor att den är giftig och hormonstörande.

      1. Fast om plasten är farlig eller inte är ovidkommande då ni felaktigt skriver att siffran anger hur farlig den är för hälsa och miljö. Formulera om er istället, risken finns att personer som läser ert inlägg misstolkar siffrans betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s