Det giftfria hemmet – byggmaterial

FÄRG

Färg med organiska lösningsmedel; lacknafta, thinner, terpentin, xylen och toluen är skadliga för miljön och hälsan. De ökar risken för missfall och hjärnskador. Falu rödfärg innehåller vatten som lösningsmedel, men även små halter av bly. Det är istället bättre att använda lerfärg, järnvitriol eller svanenmärkt färg.

GOLV

Naturskyddsföreningen rekommenderar att man väljer naturmaterial så långt det går och att man skippar plast, i synnerlighet PVC-golv. Dessa läcker nämligen hormonstörande ämnen. Kakel, mosaik, tegel, sten och linolium är bra för miljön. De flesta lacker till parkettgolv är idag vattenbaserade och är inte heller hälsofarliga.

ÖVRIGT

Limmet i spånskivor innehåller formaldehyd, vilket är ett ämne som irriterar ögon och slemhinnor. Det finns regler som säger att spånskivorna inte får avge mer än 0,13 mg per kubikmeter luft.

Fogmassor och lim baserade på isocyanat kan påverka andningsorganen och bör därför undvikas.

Isoleringsmaterial kan innehålla giftiga flamskyddsmedel. Man bör därför fråga sig om det är en egenskap man behöver. Mineralull är inte brännbart och behöver därför inte flamskyddas, dock irriterar mineralull huden.

ÄMNEN SOM BÖR UNDVIKAS

Bisfenol A

Bly

Flamskyddsmedel

Ftalater

Klorparafiner

Isotiazolinoner

Koppar

Nonylfenoletoxylater

Källor: Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s