Vårt livs största affär

Det finns en del osäkra kort i husbygget. Vi vet ännu inte vad köpeskillingen på tomten går på. Även om tomten ser ut att ha goda förutsättningar och en hel del fyllnadsmassor och schaktarbete ingår i totalentreprenad, kan man heller aldrig i förväg veta vad kostnaderna landar på förrän sista spadtaget.

Jag har dammsugit husbloggar för att få information om kostnader för olika tillval. Det kan såklart skilja sig mellan olika orter och beroende på hur nyskrivna de är, men jag har gjort det bara för att få ett hum om vad det blir. Även om man tror sig veta vad olika kommunala avgifter ligger på, kan det dyka upp sådant som är oförutsägbart.

Vi kan inte med säkerhet veta vad vi får för vår nuvarande lägenhet och därmed hur mycket vi kan pytsa in i kontantinsatsen på lånet. Bankerna har ofta dealer som gör att de håller nere kravet på kontantinsats vid nybyggnationer. Nordea kräver exempelvis bara 5 % i kontantinsats om husköparen gör en viss del av jobbet själv, men bara för att man får, vill man ju inte låna hur mycket som helst. Räntorna ska ju betalas också och vem vet vad som händer med dem i framtiden.

Men å andra sidan vad är tre mille om tjugo år? Vi får hoppas på en rejäl inflation. Lika bra göra precis som som man vill ha det när man ändå är i gång. Eller? Det kan vara dags att göra en prioriteringslista, bestämma vad som är viktigt och vad vi klarar oss utan. Det är nog nödvändigt när vi ska börja be om offerter från hustillverkarna. Annars lätt hänt att tusenlapparna drar iväg, att tillvalen blir så många att det lönar sig att köpa ett från början dyrare hus, där standarden är högre i grundutförandet.

//Carolin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s