Marknadspriser på tillval

Nu tar vi in offerter för att kunna jämföra den totala kostnaden på respektive hus. Jag har jämfört LB-hus och A-hus tillvalskostnader med priser på samma varor på marknaden (tretti.se).

Väljer man bort hela vitvaruleveransen från LB-hus får man tillbaka 37 500 kr. Standardutbudet har ett marknadsvärde på lite drygt 40 000 kr. Det är alltså inte värt att välja bort vitvarorna och sedan köpa samma på egen hand. Dock är det fördelaktigt om man exempelvis vill ha rostfritt eller induktionshäll. 8550 kr extra för Siemens rostfri kyl och frys hos LB-hus, på Tretti.se är prisskillnaden 3000 kr jämfört med standardkyl/frys. Många vitvarubutiker har paketerbjudanden på kyl/frys, tvättmaskin/torktumlare etc. Efter en snabb koll räknade jag ut att för 47 ooo kr får vi samtliga vitvaror fast en del bättre än tillvalsalternativen (t ex tvättmaskin och torktumlare med energiklass A+++, snyggare kyl/frys). Det blir ca 10000 kr dyrare än standardutbudet, men 10000 kr billigare än tillvalen hos LB-hus.

Vill man ha en vägghängd toalett med spolsystemet i väggen kostar det 12750 kr extra. Granitskiva i köket mellan 30000 kr-50000 kr.  2 extra fönster ovan vardagsrumsfönster, 35000 kr extra. Allt utöver som LB-hus tillhandahåller kostar skjortan. Säljaren ger rådet att ordna grejorna på egen hand och sedan kolla på byggstartsmötet vad hantverkarna tar för jobbet.

A-hus har inte ett standardutbud som sedan kan uppgraderas. Här väljer man från scratch, allt från golv, badrumsrinredning och kök. Passar inte deras sortiment handlar man det på egen hand, men låter hantverkarna sköta monteringen. Man slipper alltså ofördelaktiga avdrag. Priserna är hyfsat synkade med marknaden och utbudet är stort, så jag ser ingen anledning att köpa på egen hand.  En vägghängd toalett med inbyggt spolsystem får man för 7100 kr.  Vill man flytta på väggar kostar det ingenting extra. Större fönster i vardagsrummet får man för några tusenlappar. Valfriheten är stor, men då är också grundpriset på husen lite högre än LB-hus Classic-serie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s