Vindkraftsandelar

Vi bor i ett blåsigt land. Vi bor i ett land med stora folktomma ytor. Nog är det märkligt att inte vinden tas tillvara på bättre. När huset står färdigt vill vi använda oss av ren och förnyelsebar el. Det känns därför aktuellt att köpa andelar i ett vindkraftverk.

Vindkraftverken ägs och drivs av sina medlemmar i ett kooperativ. Andelarna brukar kosta kring 6000-7000 kr och ger då ägaren rätt att köpa 1 000 kWh/år. Man kan max köpa andelar som motsvarar den egna årsförbrukningen. Priset ligger för närvarande kring 20 öre/kWh (70 öre/kWh inklusive energiskatt, elcertifikat och moms), vilket kan jämföras med vanlig el där snittet 2011 låg på 45 öre (100 öre/kWh inklusive skatter och avgifter). Man bör på sikt spara pengar på att bli delägare, men framförallt vore det fint att bidra till en bättre miljö och minska koldioxidutsläppen.

Källa: www.o2.se 

2 reaktioner på ”Vindkraftsandelar

  1. Hmmm, intressant! Men man ställer sig frågan nu när man har varit med om det själv, vad händer om dom går i konkurs? Hur säkert är det?

  2. Jo möjligt att det är lite av en chansning. Läste några gamla artiklar från -09 om att kooperativen riskerade att konka när skatten på vindkraft höjdes. Trots att antalet sålda andelar minskade markant verkar de ha klarat sig, men vem vet vad som händer om politikerna hittar på nya avgifter nu när kärnkraften verkar ha blivit populärt igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s