Det sitter i väggarna

Skidsta Hus erbjuder tre isoleringsnivåer. Den högsta kallas Energi och då består isoleringen i ytterväggarna av 45 mm + 195 mm + 45 mm mineralull och isoleringen i taket av 600 mm mineralull. En uppgradering från isoleringsnivå Varm (45 mm + 145 mm + 45 mm mineralull i väggar och 500 mm mineralull i tak) till Energi går lös på 35 000 kr. U-värdet är 0.16 och totalt är det 285 mm isolering i väggen.

A-hus treskiktsvägg har ett U-värde på 0.14, trots att det är något mindre isolering, 265 mm (50 + 170 + 45 mm) och 500 mm i taket. Istället för att bara ha vindpapp mellan isoleringen och träfasaden har man en fasadskiva.

Anebyhus har en tvåskiktsvägg med 240 mm isolering (190 + 50 mm) samt en robustare träfiberskiva. Frågan är vad som är viktigast; isoleringstjockleken eller en träfiberskiva utanför isoleringen? Säljaren menar  att skivan gör huset mer vindstabilt, har en isolerande effekt samt att det blir mindre fukt i väggen. 

A-hus vägg har ett lägre U-värde än Skidsta Hus Energivägg, men husen har i genomsnitt en något högre beräknad energiförbrukning. Jag har ännu inga siffror på Anebyhus. Skidsta Hus beräknar att vårt hus med en frånluftsvärmepump i Umeå använder 52 kWh/år/kvm medan ett likvärdigt A-hus ligger på 67 kWh/år/kvm. Båda räknar på energianvändning för värme, vatten och ventilation och med en inomhustemperatur på 21 grader. Det går så klart inte dra några egentliga slutsatser, då vi inte har siffror på vårt hus med A-hus väggar, men det är ändå lite märkligt, då Skidsta Hus har sämre fönster (U-värde 1.3 istället för 1.0). Kanske är det större fönsterytor på A-hus jämförda husmodell. En annan tänkbar orsak till att Skidsta Hus har en lägre beräkning av energiåtgången är den tjockare isoleringen i taket.

Ja nog blir man lite snurrig då man på lekmannanivå ska jämföra olika byggnadskonstruktioner. Samtidigt är det spännande att kunna påverka hur vårt eget hus ska se ut och vara uppbyggt och förhoppningsvis lär man sig en hel del på vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s