Diskmaskin

Det är dags för inköp av första vitvaran. Då jag hellre är utan både TV och dator än en diskmaskin köper vi den redan nu och tar med oss den till huset när det är klart. Vi har bestämt oss för en integrerad, som man monterar en kökslucka på. Då slipper vi barnfingrar som fipplar med knapparna och vi tror att en rostfri lättare får flottmärken.

Då vi strävar efter att bygga energisnålt är kravet minst energiklass A+. En diskmaskin med energiklass A+ förbrukar ca 290 kWh och en med energiklass A++ ca 260 kWh, en skillnad på ca 30 kWh och med ett elpris på 1 kr/kWh, ca 30 kr/år. Räknar man med att diskmaskinen håller i 10 år är det 300 kr, om elpriset fördubblas 600 kr.

Då skillnaden i pris mellan diskmaskinerna i de olika energiklasserna i regel är högre än 600 kr, oftast ett par tusenlappar, nöjer vi oss med en i klass A+. Jag har dålig koll på vad som skiljer de olika märkena. Vet bara av egen erfarenhet att Ikeas integrerade Renlig (Whirlpool) diskar bra men har dålig kvalitet på knapparna. Det lutar åt en Bosch SMV40E20SK för 5999 kr på Elon (fick erbjudande om gratis hemkörning och montering av mäklaren när vi sålde lägenheten).

Bosch.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s