Spartips till husbyggaren

Finns det?

– Anteckna noga alla kostnader och gör en budget med en marginal på minst 10 %. Även om man har stenhård koll är det sällan det blir billigare än man tror, kommunen kan få för sig att höja sina avgifter, markförhållanden kanske inte var det man trodde och under processens gång får man större krav. Först vill man bara ha ett hus och en liten gräsplätt, sedan höjs ribban lite här och där.

– Jämför offerter minutiöst. Vad som ingår hos den ena är tillval hos den andra.

– Jämför alltid pris på inredning som hustillverkarna erbjuder med vad det kostar att handla in själv. Det kan vara värt köpa köksluckor från IKEA och garderober via hustillverkaren. Allt beror på vilka dealer som finns. Vid totalentreprenad är ju själva grejen att hustillverkaren fixar allt och då brukar avdraget när man väljer bort något eller påslaget när man väljer till något inte var särskilt förmånliga.

– Utvärdera dina egna kunskaper och färdigheter. Är det värt att göra något av jobbet själv? Vi är inga hantverkare, men vi tycker det är kul med inredning och elektronik och sparar därför hellre slantar på att hitta kakel eller vitvaror till bra priser än att bygga själva huset.

– Utvärdera behoven. Tänk på att varje kvadratmeter och extra vinkel kostar extra. Behövs ett finrum som bara används vid jul?

– Tänk långsiktigt när det gäller miljö och energi utan att överdriva. En investering som tar 100 år att tjäna in kanske inte är värd att göra om budgeten är tight. Det som är bäst för grannen kanske inte är det för dig.

– Viktigast av allt, läs på. Har man inte bott i hus tidigare är det mycket som är nytt och man tjänar alltid på att ha bra koll.

Har jag glömt något?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s