Spara eller slösa

Det är inte så enkelt som att titta på prislappen när det handlar om att spara eller slösa vid ett husbygge. För hur billigt är det att byta ut något som ger upp efter bara några år som i första början verkade vara ett klipp? Det mesta slits, men vissa material med värdighet. Vissa prylar är dyra att köpa, men billiga i drift. Energiförbrukning är en viktig aspekt. Jag tänkte berätta hur vi har tänkt i våra val.

KLIMATSKAL

  • Vi vill ha ett hus som klarar norrländska vintrar. För 13 300 uppgraderade vi A-hus redan tjocka väggar till ett U-värde på 0.11 istället för 0.14. Med dagens elpriser tjänar vi 560 kr/år på investeringen (räknat på en väggyta på 150 kvm).  Det tar drygt 23 år att tjäna in, men ett troligare scenario är 11 år, då jag inte blir förvånad om elpriserna fördubblas. Om inte får vi i alla fall riktigt snygga och djupa fönsternischer.
  • Huset kommer att ha fönster med U-värde 1.0. En satsning på 0.8 skulle kosta oss 37 800 kr extra. I Umeå ger de bättre fönsterna en besparing på 30 kWh/kvm*år. Multiplicerar man med 20 (räknat på 20 kvm fönsteryta) blir det 600 kWh/år, så i runda slängar 600 kr/år om man räknar på ett elpris på 1 kr/kWh. Då skulle det ta 63 år att spara in investeringen, 31,5 år om elpriserna fördubblas. Läs tidigare inlägg Fönster och energiförlust för mer info.
  • Det ingår 500 mm lösull i taket. Beroende på vad det kommer att kosta, funderar vi på att skjuta till extra isolering. Vi tar gärna emot synpunkter om det är lönsamt.

UPPVÄRMNING

  • Vi valde Frånluftsvärmepump, NIBE 750. Vi resonerade att en investering i bergvärme inte var lönsam i ett så pass litet hus.

KAMIN

  • Kaminen ska stå i centrum och synas från många håll i huset. Vi vill därför ha en generös glaslucka och lite annorlunda design. Den ersätter TVn som får nöja sig med att stå i allrummet. Därför satsar vi lite extra på den, även om det så klart finns betydligt dyrare varianter än Stromboli från Romotop.

KÖK

  • En bänkskiva i granit har en livslång hållbarhet, men kan knappast anses vara ekonomisk. Då är en skiva i laminat ett smartare drag. Den kan fås för en tiondel av priset. Men vi väljer inte en granitskiva för att spara slantar. Vi gillar helt enkelt materialet.
  • Köksluckor finns i ett enormt prisspann. IKEAs lucka Applåd Vit duger gott och väl för oss, speciellt när priset är en tredjedel av många konkurrenters. Tiden får utvisa kvaliteten.
  • Förut var rostfria och svarta vitvaror betydligt dyrare än standardvarianten, idag är skillnaden inte speciellt stor. Energiklassning och tekniska finesser avgör priset. Vi värnar gärna om miljön och låga elräkningar, men ett tips är att räkna ut hur många år det tar för att tjäna in priset man betalar för exempelvis A+++ klassning. Många gånger tar det upp till 100 år. Visserligen är det svårt veta framtidens elpriser, men en vitvara håller oftast inte mer än 10 år.

GOLV

  • Laminat är billigare än parkett, men åldras inte lika fördelaktigt. Dyrast och snyggast är ett massivt plankgolv. Här väljer vi den gyllene medelvägen, en vitlaserad omslipningsbar 3-stavsparkett.
  • Kakel och klinkers för 300 kr/kvm ingår, vilket är det vanliga. Vita plattor är billiga. Små badrum gör sig ändå bäst med ljusa väggar. Vi lägger slantarna på golven som inte har lika stor kvadratmeteryta. Små plattor är dyra, mosaik kostar ofta upp mot 2000 kr/kvm. Jag har dock ingen aning om hur kvaliteten skiljer sig mellan olika sorter. Det bästa sättet att tjäna pengar är nog att välja en nyans som man är nöjd med länge, så man slipper renovera badrummet de närmsta 20 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s