Bisfenol A och andra kemikalier i hemmet

Jag har tidigare skrivit om plaster i hemmet som man ur hälsosynpunkt bör undvika och särskilt varnat för bisfenol A. EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har angett hur mycket bisfenol A som är säkert att få i sig. Halten ligger på 50 mg/kg kroppsvikt/dag men nu visar flera studier på att betydligt lägre doser påverkar hjärnans utveckling och ökar risken för bröstcancer och fetma. En mer trolig säker nivå på intaget är 0,01-0,8 mg, d.v.s. mellan 60 och 5000 gånger lägre än Efsas rekommendationer. Enligt Ny Teknik ska därför Efsa göra en ny riskbedömning och även beakta s.k. lågdosstudier.

Plaster märkt med en 7:a kan innehålla bisfenol A, men eftersom det är en ”övrig”-märkning är det svårt veta säkert. Hård genomskinlig plast brukar dock vara kännetecknet. Bisfenol A är numera förbjudet i nappflaskor men fortfarande tillåtet i leksaker.

För 40 år sedan rökte de flesta som borstbindare och körde bil utan bälte, inte för att det var mindre farligt, man visste helt enkelt inte bättre. Om 20 år kanske det finns en större medvetenhet och strängare lagar än vi har idag kring kemikalier, men använder man inte förnuftet är risken stor att man vid det laget redan hunnit lagra en massa gifter som i värsta fall leder till cancer. Kemikalier är så klart inte ensam orsak till all form av cancer, men så länge de är en riskfaktor bör de undvikas på samma sätt som för mycket stillasittande och onyttig mat.

Kan tyckas att det inte har så mycket med husbygge att göra, men kemikalierna finns överallt och det är ett utmärkt tillfälle att välja bort dem när man bygger hus. Här kommer några gamla och nya tips:

 • Tänk på vilka byggmaterial som använd. Behövs tryckimpregnerat virke till trallen? Är plastgolvet fritt från PVC?
 • Vilket målarfärg används? Färgen utvändigt vill man ska stå sig mot väder och vind men det kanske inte är lika nödvändigt inomhus.
 • Finns det flamskyddsmedel i nya soffan?
 • Vad finns i textilierna? Tvätta nya sängkläder, gardiner, handdukar och kuddar innan användning.
 • Naturliga material som trä, ull och metall är bättre än plast.
 • Rensa bort ungarnas giftiga plastleksaker.
 • Byt ut köksprylarna till plastfria. Använd gjutjärnspanna som avger nyttigt järn istället för giftig teflon och som håller länge och ger en finare stekyta.
 • Rensa bort giftiga rengöringsmedel. Det blir mer plats till annat och man slipper oroa sig att ungen ska ta en hutt ajax. Såpa luktar fräscht och fungerar fint.
 • Lägg upp all musik på datorn. CD-fodral innehåller bisfenol A och är ändå dammsamlare.

Vår matberedare är gjord i misstänkt giftig genomskinlig plast. Får vi en slant över kanske vi unnar oss en Artisan Kitchen Aid. Snygg, hållbar och med en plastfri bytta.

En reaktion på ”Bisfenol A och andra kemikalier i hemmet

 1. Hej!

  Jag vill bara visa att det finns en ny webbutik som heter http://www.aleka.se som innehåller över 8000 lås, brand och säkerhetsprodukter. Tänkte om ni vill gå in och se om det är nåt som passar. Om ni har nån plats för länkar får ni gärna lägga in min länk om ni tycker sidan är bra och relavant.
  Tack på förhand.
  Mvh//

  Hans-Åke på Aleka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s