Energiberäkning

A-hus beräknar en energianvändning för vårt hus på 53 kWh/m2/år (exkl. hushållsel). Då har man räknat på en inomhustemperatur på 21 grader och med Nibe750 frånluftsvärmepump. Det är nästan hälften så lite som Boverkets krav på 95 kWh/m2/år för klimatzon 1 (Umeå). På ett år blir det 7027 kWh och elräkning på drygt 7000 kr. Spännande se om det stämmer!

Vore intressant höra hur nära energiberäkningen hamnat verkligheten för andra nybyggare som hunnit bo i huset minst ett år. Men det kanske är svårt att dra några slutsatser efter de två senaste vargavintrarna.

4 reaktioner på ”Energiberäkning

 1. Hej
  Vi bygger ett nästan likadant hus i Östersund, även vi inspirerade av LB-hus Classic 140. Är glada att det blev A-hus eftersom vi ville ha lite bättre väggisolering. Har även valt till passivfönster och 100 mm extra isolering i grunden, totalt 400. Valde dock fjärrvärme och FTX istället för värmepump. Totalt Um – värde blev 0,17. Lite nyfiken på vilket Um värde ni fick?
  För oss väntar nu slutbesiktning om två veckor. Som ni skriver så ska det bli intressant att se vad den verkliga energiförbrukningen blir.

  Mvh Jon Engström

 2. Hej!

  Har lusläst A-hus energiberäkning för vårt hus men hittar inget totalt Um-värde. Vad fick ni för för kWh/m2/år? Är i och för sig svårt göra några jämförelser då vi bor i olika klimatzoner. Vi funderar på att lägga 100 mm mer isolering i taket. Svårt veta hur länge det tar för olika investeringar att löna sig, men det känns bra ändå att ha satsat lite extra på klimatskalet.

  /Carolin

  1. Hej
   Vi tillhör nog samma klimatzon om jag inte minns fel. På vår energiberäkning så står Um värdet under den del som heter byggnad. Är egentligen en summering av hela bygggnadsdelars u-värde. Vår totala förbrukning är beräknad till 95 kWh/m2/år. Inte lika enkelt att jämföra med eftersom vi inte har valt värmepump. Tror helt klart på att vi i längden kommer att tjäna på den extra isoleringen. I veckan hoppas jag att provtryckningen av huset blir gjord men det är något vi beställt utöver vad som ingick i A-hus koncept för oss norrlänningar. Blir Spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s