Försäkringar

Idag fick vi försäkringsbeviset från Gar-bo, så nu är alla papper inlämnade för att kommunen ska kunna ge oss ett startbesked.

BYGGFELS- OCH FÄRDIGSTÄLLANDESKYDD

Plan- och bygglagen kräver byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd vid nybyggnad av bostäder. Bygger man huset själv är man undantagen byggfelsförsäkringen, då det är ett skydd om entreprenören går i konkurs. Det finns två bolag som tecknar byggfels- och färdigställandeförsäkringar; Gar-Bo och Bostadsgaranti. Bristen på konkurrens gör att försäkringarna är ganska dyra, men ofta ingår det i kontraktet med husföretaget. Bygger man med A-hus ingår Gar-Bos byggfels- och färdigställandeförsäkring. Färdigställandeförsäkringen gäller i 10 år från slutbesiktning. Färdigställandeskyddet behöver inte vara en tecknad försäkring utan kan också bestå av en bankgaranti.

PBL kunskapsbanken ger Boverket vägledning i Plan- och bygglagen.

VILLAFÖRSÄKRING

En villaförsäkring gäller för byggnaden och tomtmarken, vilket inte ska förväxlas med en hemförsäkring som gäller för den egendom man har, d.v.s. egna, lånade eller hyrda saker. De flesta försäkringsbolag har dock kombinerade villa- och hemförsäkringar. Bygger man med A-hus ingår Länsförsäkringars villaförsäkring under 1 år.

Som med alla försäkringar är det bra att kolla igenom försäkringsbrevet noga. Vi fick ringa och korrigera då det inte var ikryssat någon braskamin. Antar att det inte är så bra om det blir en brand i huset som sedan visar sig vara orsakad av just eldning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s