Egen solenergi

På fyra år har priset på sollceller halverats. Lika snabbt har den egenproducerade elen ökat i Sverige. En anläggning på 1 kW tar upp en yta på drygt åtta kvadratmeter av hustaket och kostar ca 40 000 kr. Man kan ansöka hos Länsstyrelsen om ett stöd på max 45% av investeringskostnaden. I bästa fall blir kostnaden alltså drygt 20 000 kr. Placeras panelerna rakt mot söder med 30–50 graders lutning kan du enligt Energimyndigheten räkna med att få ut 850 kWh, lite beroende var huset ligger, bäst förutsättningar är det längst kusten. Säg att anläggningen håller i 25 år, 850 kWh kostar då 800 kr eller ungefär 1 kr/kWh. Så gott som samma som köpt el.

Än så länge är solceller en investering för miljön snarare än för plånboken. Men förhoppningsvis blir solcellerna effektivare och billigare. Det kanske är värt att satsa på om några år när elpriserna skjutit i höjden.

Med nettodebitering skulle små elproducenter kunna kvitta den el de själva producerar och matar ut på nätet mot den el som de köper från elbolaget och bara betala för mellanskillnaden. Ett nytt lagförslag väntas vara klart i sommar. Det är ett positivt initiativ från en regering som i övrigt har en ganska bakåtsträvande miljö- och energipolitik (när resten av Europa lägger ner sina kärnkraftverk och satsar på förnyelsebar el vill Sverige bygga ut sina kärnkraftverk).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s