Julbrev med fönsterkuvert

Fakturorna har börjat trilla in med posten, men det är skönt att kunna börja bocka av i budgeten, ju fler utgifter som är betalda desto närmare inflytt. De saftigaste kostnaderna har vi ju haft koll på som byggsats och entreprenad, men några brev får man dra smygen när man öppnar. Det har som tur är inte varit några större överraskningar. Jag vet att när man är i husbyggartankar gärna surfar runt efter vilka kostnader som finns. Det är så klart individuellt beroende på vilken kommun man bor i, vilken tomt man bygger på eller helt enkelt vilka prioriteringar man gör men man vill gärna ha en fingervisning. Räkna med att det åtminstone blir 10 % dyrare än vad man från början tänkt. 

Vi budgeterade 50 000 kr extra för grovplaneringen av tomten, då det verkar vara ett riktmärke när man har en relativt platt tomt. En viss del fyllnadsmassor ingick, men då vi höjt upp under huset något och fyllt upp för uppfart och altan blir det en kostnad på 34 000 kr. Vi håller än så länge budgeten men det kommer säkert behövs mer när hela tomten ska göras klar. Grovplaneringen är säkerligen något som många underbudgeterar, då det är svårt att veta hur mycket fyllnadsmassor som behövs förrän markarbetet är klart.

Vi hade räknat med en avgift på ca 26 000 kr för anslutning till Umeå Energis elnät då det var siffran vi hittade på deras hemsida, men fick en räkning på 31 000 kr. I de flesta fall ingår kakel och klinkers för 300 kr kvadratmetern. Det är svårt att hålla även om man inte väljer det lyxigaste plattorna. Det är dock inte så svårt att räkna ut merkostnaden, det man däremot bör tänka på är att det kan tillkomma kostnader för avvikande plattstorlekar och tillhörande arbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s