Moisturize

Efter att skrutten hostat nattetid en väldigt lång period fick jag tipset av en rutinerad mamma att det kan bero på för torr lnomhusluft.

Luftfuktigheten mäts i procent och visar på den maximala mängd vatten som kan finnas i gasform vid den aktuella temperaturen. Om luften innehåller maximalt med vattenånga är den mättad och den relativa fuktigheten är 100 procent. Vid tät dimma är luftfutkigheten 95-100 %.

En behaglig luftfuktighet inomhus vid 20 grader är ca 50 %. Under vintern då utetemperaturen sjunker under -10 grader blir ofta luftfuktigheten inomhus låg, ibland under 15%. Då kan man lätt bli irriterad i halsen och få hosta och risken finns att trägolv torkar och spricker. Fukt tillförs genom matlagning, duschning etc, men är det riktigt kallt ute räcker inte det. (Källa: SMHI)

Vi har fått låna en gammal luftfuktare av mina föräldrar och nu är den nattliga hostan väck. Om den även förebygger vanlig förkylning och torr hud är svårt att säga, men då torr luft även torkar ut huden och gör att man blir mer mottaglig för virus är det en tänkbar effekt.

Men det är inte heller bra att ha för hög luftfuktighet inomhus då det kan leda till fuktskador och en ökad mängd kvalster som i sin tur kan ge asma. Investerar man i en fuktmätare kan man hålla koll på luftfuktigheten inomhus, så att fuktig luft t ex inte stiger och orsakar mögelskador.

Koh RokKoh Rok, januari 2012. I Thailand behövde man inte oroa sig för torr luft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s