2013 för framtiden

Det luktar kemiskt på Jysk och det påminner om ett konsumtionssamhälle där en möbels livslängd bara är ett par år. Mer än så får man inte räkna med att den håller. Mer än så kanske man inte heller hoppas på, så att man får köpa nytt.

Secondhand-trenden har tack och lov skapat en renässans för äldre möbler med kvalitet. Det finns en större medvetenhet om tillverkningsindustrins negativa påverkan på miljön. Förhoppningsvis är det inte bara en trend. Kanske blir kvalitet viktig igen och inköp görs ur ett längre perspektiv. En möbel ska kunna ha lika lång livslängd som dess ägare. De allra flesta material åldras, men skillnaden är hur de åldras. Vårt ganska nyinköpta köksbord från EM blev kantstött i senaste flytten. Där färgen försvann ser man att bordet är tillverkat av ett märkligt poröst pappersliknande material som inte är särskilt snyggt.

En skinnväska blir bara snyggare med åren. Andra material är massivt trä, ull, linne, stål och gjutjärn. Satsar man på naturmaterial kan man behålla det länge. Det smutsiga och nötta i shabby-chic- och den industriella trenden tror jag kommer bli lite mer städad. 2013 kanske är året då man med lycka fyndar en 60-tals möbel som får hänga med i 50 år till.

Långsiktigheten kräver enkelhet i form och färg, annars är risken att man tröttnar. Grundfärger som byts ut efter säsong och inte är beroende av köpsug. Förr hade man jul- och påsk och sommargardiner. Man bytte ofta, men behöll inredningen länge. Ljusa transparenta material på sommaren och mörkare tyngre material på vintern. Tråkigt? Inte alls, smart och snyggt för framtiden.

Ålidhöjd

I förgrunden farfars egensnickrade linneskåp, anno 50-tal som ska få tjäna en generation till. Bordet i köket ryker vid nästa flytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s