Elinstallationer

I morse hade vi träff med elektrikern för att ta beslut om alla elinstallationer. Det blir en hel del markeringar på elritningen över saker vi vill ändra eller lägga till. Var vill vi ha belysningen ute och inne och vilken typ av belysning, var vill vi ha eldosor och hur många?

Söker man efter tips på nätet angående utebelysning säger den ene att det blir snyggt med spottar ovan fönster, andra säger att det lyser in när man ska sova. Vi kommer att behålla de flesta av lamputtagen som finns på elritningen och komplettara med någon extra fasadbelysning och en spott i taket ovan huvudentrén. Vi kommer att satsa på ledlampor som har blivit billigare och drar betydligt mindre ström. Skymningsrelä och timer är också fiffigt när man vill dra ner på elkostnaderna. Det blir ett extra eluttag på entrésidan då det enligt ritningen bara finns ett uttag på baksidan.

Vi måste redan börja tänka hur vi ska möblera invändigt, var vi ska ställa kaffebryggaren och om vi någon gång i framtiden vill ha en TV i sovrummet. Hellre för mycket än för lite, samtidigt är det inte snyggt med en massa eldosor på väggarna. Vi vill helst ha dimmer överallt, i badrummet när man gör nattliga toabesök, i sovrummet när väckaklockan just har ringt och i köket och vardagsrummet när det ska mysas, men det blir ett senare beslut hur många det är värt att ha, då de går lös på ca 500 kr/st.

I köket vill vi ha en spott i vardera fönstersmyg och ett par ovanför köksbänken, i övrigt blir det utanpåliggande spottskenor, som lättare kan bytas ut den dagen man tröttnar. I köket tror vi att det behövs många eluttag så istället för standardvarianten med två uttag i varje dosa blir det uttag med tre i varje som placeras i underkant av överskåpen.

IMG_3658

Naturlig utomhusbelysning i Rovågern, utanför Täfteå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s