Provtryckning

Umeå kommun kräver att en provtryckning görs i alla nybyggda hus, så här om veckan var Bosyn på plats med sina mätdon. Vi fick ett värde på 0.3 l/s/kvm (liter per sekund per kvadratmeter av husets klimatskal). Enligt gamla byggregler före 2006 var kravet 0.8, men idag finns inga specifika krav utan en byggnad ska byggas så lufttätt att kravet på energianvändning uppfylls. Kravet för ett passivhus är max 0.3 och för konventionella husbyggen brukar man lägga ribban på 0.6, så vårt resultat var helt ok. Provtryckningen kostade oss 6 275 kr, men är ett kvitto på att hustillverkaren och byggarna har gjort sitt jobb. Vi fick en 25 sidor lång rapport med bilder på var det finns läckage i huset, t ex vid dörrar och fönster. 

rapport

VAD ÄR EN PROVTRYCKNING?

En provtryckning kontrollerar tätheten i klimatskalet. Samtidigt gör man en läckagesökning med hjälp av en värmekamera för att hitta eventuella läckor. Innan provtryckningen görs ska alla fönster stängas och alla ventilationsdon, vattenlås och golvbrunnar tätas. En fläkt skapar ett under- eller övertryck där luftmängden för att bibehålla ett tryck på 50 Pa registreras.

Ett tätt hus innebär en lägre energianvändning och en minskad risk för fuktproblem. För att kompensera ett kalldrag som uppstår vid undertryck, höjer man oftast inomhustemperaturen, vilket leder till en ökad energiförbrukning. Har man ett övertryck och det samtidigt finns läckage kan varm luft som kan bära mycket vattenånga läcka ut och möta kall luft och kondenseras. Läckage kan även innebära att man får in oönskade partiklar från utsidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s