LED för framtiden

Elektrikern har redan börjat montera eluttag och lampknappar och det börjar bli dags för oss att leverera armaturer om vi vill ha dem monterade. I helgen håller vi oss i karantän med magsjuka, så vi har haft tid att surfa runt efter fasad- och takbelysning. Konstaterade först att det är riktigt dyrt med LED tills jag läste att de håller upp till 40 ggr längre än en vanlig glödlampa och drar en tiondel. LED innehåller varken bly eller kvicksilver och finns i en mängd olika utföranden, vilket gör att man oftast kan behålla befintliga armaturer.

1 W LED motsvarar ungefär 10 W glödlampa eller 7 W halogenlampa.

Byter man ut 10 st fasadlampor med 35 W halogen till 3 W LED och drifttiden är 12 tim/dag sparar man 1682 kr efter 1 år och 5046 kr efter 3 år om energikostnaden är 125 öre/kWh. Samtidigt minskar man miljöbelastningen med drygt 2 ton CO2-utsläpp.

LED, 10x3W: 158 kr elkostnad 1 år, 474 kr elkostnad 3 år

Halogen, 10x35W: 1840 kr elkostnad 1 år, 5520 kr elkostnad 3 år

(Källa: LED-shopen.se)

sommar i Obbola

Nu vill jag byta ut varenda lampa till LED, men det är några saker man bör tänka på.

KELVIN

LED riskerar att få ett blått sken, det är därför viktigt att man väljer en lampa med rätt färgtemperatur. Kelvin är ett mått på färgtemperatur och förkortas med K. Ju högre tal desto kallare ljus. En glödlampa håller ca 2500 kelvin och en halogenlampa ca 2700 kelvin vilket innebär ett varmvitt ljus. En varmvit LED är något vitare och intensivare och ligger runt ca 3000 kelvin. Vill man ha mysbelysning bör man välja ett lägre tal än om man vill ha arbetsbelysning.

LUMEN

Lumen (lm) är måttet på lampans ljusflöde, dvs den totala mängden ljus som lampan ger och är ett sätt att jämföra lampornas ljusstyrka. En LED med 136 lm är jämförbar med en 15 W glödlampa, 249 lm är jämförbar med en 25 W glödlampa och 470 lm är jämförbar med en 40 W glödlampa.

LIVSLÄNGD

Brinntiden skiljer markant mellan olika fabrikat. Det kanske inte alltid lönar sig att köpa den billigaste lampan.

DIMMER

Dimmer sänker energikostnaden ytterligare och gör belysningen mer flexibel, men det gäller att ha rätt dimmer till rätt lampa och den djungeln tänker jag inte ge mig in i. Får ta ett snack med elektrikern till veckan som bör ha bättre koll. Det blir nog dimmer i kök, vardagsrum och badrum.

 

En reaktion på ”LED för framtiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s