Investera i gjutjärn

Vår teflonpanna som bara är ett par år är redan risig och ska kasseras. Sockerkaksformen i teflon lika så. Inget teflon ska med i flytten. Anledningen? Vid tillverkning av teflon används kemikalien PFOA som misstänks vara cancerframkallande och som inte är biologiskt nedbrytningsbar. Vid hög upphettning kan PFOA och flera andra giftiga ämnen avges. Det bildas partiklar som visat sig orsaka lungskador och cancer hos möss. Forskning pågår huruvida det kan vara hormonstörande för spädbarn. Teflon är ett varumärke som används av DuPont. Andra företag använder samma non-stick-beläggning, men med andra namn, så konkurrenterna har alltså inga bättre alternativ.

Lita på gamla mormor och investera i en gjutjärnspanna. En gjutjärnspanna är visserligen inte lika fettsnål, men jag har svårt att tro att måttliga mängder smör och olja är någon hälsorisk. Gjutjärnspannan ger köttbiten en finare stekyta och dessutom blir det ju så mycket godare. En gjutjärnspanna håller i en livstid om man sköter den rätt, dvs inte diskar den med diskmedel och smörjer in den regelbundet med olja. Har man en gjutjärnspanna som fungerar dåligt och som får maten att fastna, kan man smörja in den i olja och sedan ställa den på spisen på svag värme i ca 20 min.

814.jpg.resizeKlassisk stekpanna från Skeppshult.

3 reaktioner på ”Investera i gjutjärn

  1. Fungerar gjutjärn när man har induktionshäll? Kanske skulle skaffa det i sådana fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s