Inomhusbelysning

Vanliga takarmaturer har vi sedan tidigare, men det krävs en del nya inköp för att belysningen ska bli komplett. Egentligen bör man shoppa belysning redan i ett tidigt stadie, när man får tycka till om lamputtag. Så här i efterhand när elen redan är dragen, kan vi konstatera att vi inte tänkt till ordentligt. Fick en lärorik lektion i ljussättning när jag häromdagen besökte Elkedjan i Umeå. När man har ryggåstak och vill belysa en vägg eller tavla bör man placera riktbara spotlights med ett avstånd till väggen som är 1/4*takhöjden, vilket betyder att vi har lamputtagen lite för långt ut i vardagsrummet. Vill man belysa ryggåstaket ska man placera spotlighten ca 30 cm ner på väggen. Genom att lysa upp väggar och andra specifika punkter upplevs rummet större.

Säljaren rekommenderade 2 W LED-spotligths under köksskåpen. Han menade att köksleverantörerna oftast har för klena spotlights på 1,2 W. Vi kommer att ha 5 st spotlights under köksskåpen, en under varje skåp. I fönstersmygen räcker det med 1,2 W, men de bör ha en ljusvinkel på max 25-30 grader för att ljuset ska lysa upp ett föremål i fönstret istället för att bara dö ut i luften. Vi kommer att ha en spotlight i varje fönster i köket, dvs 4 st. Han tyckte också att man bör ha så lika färgtemperatur som möjligt på olika ljuskällor i ett rum. Risken är annars att det kan se konstigt ut om en lampa lyser åt det gula hållet, en annan åt det vita och en tredje åt det blå hållet.

innebelysning1

Astro Lighting Kappa spegelbelysning i båda badrummen. Nätt och stilren armatur. Till kök och vardagsrum har vi varit ute efter ett skensystem med vita LED-spotlights som kan riktas mot köksluckor och tavlor. Utbudet är inte så stort. Det bästa vi hittat är Belids skensystem. Clas Ohlson har en budgetvariant som man kan koppla både LED och halogenlampor till, men den kändes klumpigare. Nordlux Explore som sänglampor.

En reaktion på ”Inomhusbelysning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s