För säkerhets skull

Man blir lite snål när man måste lägga 200 spänn på en liten plastbit, speciellt när det behövs flera stycken. Man måste nämligen ha ett läckageskydd under kyl, frys och diskmaskin när man bygger nytt. I diskbänksskåpet krävs det också en insats i plast eller plåt för att undvika vattenskador.

Vi har funderat på att låta VVS-installatören koppla in en vattenfelsbrytare. En vattenfelsbrytare känner av läckage och stänger då av hela vattentillförseln i huset. Men efter att ha kollat upp och fått veta att en sådan går lös på minst 4000 kr exkl. installation blev vi lite skeptiska. Vår VVS-istallatör hade aldrig ens kopplat in en vattenfelsbrytare.

Enligt Thomas Helmerson som är VD för Säker Vatten AB som ansvarar för branschregler och auktorisering av landets VVS-istallatörer gör vattenfelsbrytaren nytta, men det är också så att de flesta vattenskador sker i avloppssystemet där brytaren inte har någon effekt, t ex  att det inte är tätt mellan golvbrunn och tätskikt. Det viktigaste är att bygga rätt från början. (Svd) Vi får bara hoppas att hantverkarna gjort sitt jobb.

Försäkringsbolagen har informationsblad om hur man undviker vattenskador, här en länk till Länsförsäkringars:

Bygg bort vattenskadorna i din bostad

Jag kan noja en del över vattenskador, men vilka säkerhetsåtgärder bör man göra i övrigt? När det gäller brandsäkerhet är det krav på brandvarnare, men vi har även en pulversläckare. Det blir nog att köpa en brandfilt också. Köket måste vara barnsäkrat, men det räcker att man lägger fram en förpackning barnsäkringsprylar för att byggnadsinspektören från kommunen ska bli nöjd. För helt ärligt, hur länge tar det för en unge att överlista en liten plastspärr? Det krävs ett låsbart skåp för mediciner. Vi köpte en enkel variant från IKEA.

brandsäkerhet

Housegard brandsläckare, brandvarnare och brandfilt och IKEA Ätran låsbart skåp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s