Investera i en kompost?

Då var det dags att bestämma hur vi ska göra med soporna. Umeva som ansvarar för avfall och återvinning i Umeå Kommun har tre olika avtal;

Abonnemang 1 Matavfall läggs i ett brunt kärl (245 kr/år) och övriga hushållsavfall i ett grönt kärl (265 kr/år).

Abonnemang 2 Matavfall läggs i egen varmkompost (inköpspris ca 1700 kr) och övriga hushållsavfall i ett grönt kärl (265 kr/år).

Abonnemang 3 Allt hushållsavfall läggs i ett grönt kärl (265 kr/år). Miljöavgift 675 kr.

Vid samtliga abonnemang tillkommer en villaavgift på 599 kr/år samt 2,05 kr/kilo sopor som läggs i grönt kärl.

Det tar ca 7 år att tjäna in kostnaden för en egen kompost, så det är egentligen ingen större ekonomisk vinst jämfört med ett brunt avfallskärl. Men med egen kompost bidrar man till att minska transporten av avfall och man får egentillverkad jord till trädgårdslandet.

Frågan är om det är värt mödan. I studien Hemkompost – en utvärdering av etapp 1 i UMEVA:s projekt för återvinning av matavfall i Umeå kommun tyckte 98% att hemkompostering fungerade bra eller mycket bra. Läser man trägårdsforum är gnagare ett vanligt problem, men jag tror att det är ett regionalt problem. Här i Norrland handlar det mer om att komposten fryser vintertid. Det kan därför vara värt att satsa på en kompost med bra isolering. En stor kompost håller också värmen bättre.

large

Greeline Master Plus rymmer 375 liter och ska kunna hålla processen igång i ner till -25 grader.

Har man bara koll på hur en kompost fungerar ska det inte vara något större jobb med den. Börjar det lukta illa från komposten beror det på att den innehåller för mycket kväve och då ska man tillsätta strö, t. ex. torkade löv, sågspån eller äggkartonger. För  mer tips om hur man lyckas med komposteringen läs Umevas folder:

Kompostera och din lycka är jord

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s