Operation LED

Inför köp av utomhusarmaturer i våras räknade jag på vinsten att byta ut lamporna från halogen till led och konstaterade att det trots ett högt inköpspris lönar sig ganska fort. Nu har vi gjort slag i saken och köpt ett gäng från Ledshopen som för övrigt haft en ”strålande” kundservice och guidat mig i leddjungeln. Det visade sig tyvärr att ledlampor med G9-sockel är betydligt större än halogenvarianten som satt i våra utomhusarmaturer, vilket gör att de inte går att byta ut och lamporna måste returneras. Lite surt då det framförallt är utomhus man tjänar pengar på att byta då de är igång längre. Lyckades i alla fall byta ut glödlamporna och ett par halogenlampor inomhus. I köket sitter dessutom ledspottar i fönstersmygarna, under köksskåpen och på skenor i taket. När höstmörkret kommer blir det ledspottar i trätrallen utomhus också. Lågenergilamporna som vi har i ett par armaturer får vara kvar tills de går sönder av sig själva. De innehåller visserligen kvicksilver, men har en relativt låg energiförbrukning, så det känna onödigt att slänga dem.

I runda slängar bör vi fått ner energiförbrukningen från våra lampor till en tiondel och ska inte behöva köpa nya förrän ungarna flyttat hemifrån. Skenet är lite ljusare än konventionella glödlampor, men inget vi störs av. Man bör dock välja ett varmvitt sken för att det inte ska upplevas som operationsbelysning. Lamporna låter lite, men det är nog bara om man har superhörsel som maken som man lägger märke till det.

Rekommenderar att man läser på en del om ledtekniken innan man köper lampor. Man måste titta på lumen, kalvin och brinntid och inte bara wattal som man är van vid för att veta vilket sken man får. För lite mer information om led läs gamla inlägget Led för framtiden.

En reaktion på ”Operation LED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s