Så kom kylan och värmen

Det verkar som om 2013 bara har vinter och sommar. Våren såg vi aldrig skymten av, från snöhögar till gröna gräsmattor i ett ögonblick. Lika frånvarande var hösten. Sommar förra vecka, nu iskalla vindar och termometer nära nollstrecket.

Det är först nu vi börjat lära känna kaminen. Den är ingen man blir vän med på en gång, utan den verkar kräva en del umgänge för att man ska veta vad den vill ha. Och för att den ska veta vad vi vill ha. Den är svårtänd om man inte lämnar dörren på glänt. Sedan nästan lite för väl het.

IMG_6051

Sotarn gjorde ett besök i veckan och konstaterade att det var för klent med tilluft, trots rör i plattan. Han mätade till 5 Pascal och kaminen behöver 12 för att fungera bra. Dagens hus är som termosar, alldeles för täta, sa han. Det kan eventuellt justeras i ventilationen eller så får man göra för vana att börja eldningen med dörren på glänt. Då visade mätdonet 20 Pascal. Vi får nog helt enkelt experimentera lite och låta veden torka. Det sägs att den ved som huggs vid midsommar är lagom julen året därpå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s