Återvinn julklapparna

Som liten fick jag korsstygnsbroderier i julklapp av gammelmormor och hennes systrar. Jag tänkte ska man ge bort gamla grejor kan man ju lika gärna låta bli. Måste erkänna att jag ändrat mig. Visst, hur sjutton kan man tro att en 10-åring vill ha virkade grytunderlägg? Men tanken att ge bort sina gamla grejor eller köpa klapparna på loppisen är inte fel. Snarare ett sundhetstecken i en värld av köphysteri. Sedan behöver man ju inte dra hem en massa skrot från byaloppisen bara för att. Så här 20 år senare har jag ett välfyllt linneskåp med tanternas gamla alster och så klart en hel del i rött. Är det någon gång de ska få komma fram är det väl ändå till jul.

Barnen besparar jag väggbonaderna, även om det är tomtar på. Istället kan man handla julklappar med måtta och lite mer genomtänkt. Har sagt det tidigare, det är mest kemikalier i barnrummet. Nu finns det som tur är flera bra nätbutiker som riktat in sig på ekoleksaker, t ex EkokulRekokul och ABCleksaker.

ekoleksaker

Greentoys leksaker som bl.a säljs på Ekokul är gjorda av återvunna amerikanska mjölkförpackningar och är fria från giftiga ämnen som ftalater och bisphenol. Kartongerna är gjorda av returpapp och innehåller ingen plast eller tråd som surrar fast leksakerna. Det blir en brandbil och en verktygslåda till lillskrutten.

Becothings potta och matset är tillverkad av växtfiber, mestadels från bambu och risskal. Risskal är en restprodukt och bambu är snabbväxande, har en hög syreproduktion och kan odlas utan besprutning. När barnet slutat med potta kan man gräva ner den på tomten. Efter ett par år är den helt nedbruten. Funderar på matsetet till minstingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s