Giftfri matlåda

Var och varannan dag är det någon som googlar efter ”giftfri matlåda” och hamnar här. Har tidigare skrivit att glasslådor inte är gjorde för matförvaring och framförallt inte gjorda för att upphettas. Vill man ha en matlåda i plast ska den vara märkt med nr 5. Undvik nr 3, 6 och 7 eftersom de kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A, mjukgörande ftalater eller flamskyddsmedel. Men vad finns det för för bra matlådor?

20131117-213030.jpg

Vill man ta det säkra före det osäkra använder man en matlåda helt i rostfritt stål t.ex Lunch Bots. Finns bl.a. på Ekokul i flera fina färger och med olika antal fack i samma låda.

20131117-212647.jpg

Vill man ändå ha en i plast finns Frozzypack som har en kylklamp i locket som håller lunchen fräsch hela dagen. Perfekt för utflykten när man inte vill dra med en hel kylbag. Det är en svensk uppfinning som är gjord i polypropylen och som inte ska innehålla bisfenol A. Finns bl.a. på Bagaren och Kocken. Själva matlådan tål microvågsugn men det är ju trevligare att lägga upp maten på en riktig tallrik. Känns mer säkert också.

Smaklig måltid!

7 reaktioner på ”Giftfri matlåda

  1. Var i kontakt med dem som vi köpte fasadbelysningen ifrån och klagade på dess korta livslängd. Vi fick skickade till oss 10 nya lampor. Innan de kom fram hade alla fem lampor gått sönder. Dessa är nu utbytta till nya halogenlampor så vi får se hur länge de håller. Annars blir det nog till att kika på om de går att ersätta med LED.

    Himla roligt att läsa om ert garageprojekt. Vi är i samma sits. Nybyggt hus men inget garaget. Vi har ev tänkt börja med det till våren. Får se hur det blir. Sedan är vi i valet och kvalet om vi ska bygga garage eller carport med förråd. Får man fråga vad ni budgeterar att ert garage kommer att kosta?

  2. Nu finns det matlådor i glas på ikea, visserligen är locket av plast, men man maten behöver ju inte komma i kontakt med locket, och man behöver ju inte micra locket.

  3. Är det någon som vet vilken typ av plast det är i locket på IKEA’s matlådor enligt ovan? De har ett fantastiskt bra pris. Och då det används en hel del lådor här hemma hade det varit ett underbart välkommet alternativ till många andra glaslådor som är fruktansvärt dyra.

    1. Locken är gjorda av propenplast, fri från bisfenol A. Tänker att locket hur som helst inte har kontakt med maten. Använder man ofta matlådor blir det ju som du säger dyrt att köpa en massa i rostfritt eller enbart glas. Den mat som inte ska tas med som lunchlåda till jobbet brukar vi ha i vanliga tallrikar med ett fat som lock eller med bivaxduk (kolla gärna inlägg jag gjort tidigare om hur man gör egna). 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s