Operation avgiftning

Det var för tre år sedan när vi skulle bli föräldrar för första gången och köpa apoteksprylar till bebisen, som jag för första gången började fundera på innehållsförteckningar. Jag ville köpa en stjärtsalva med minst konstiga ingredienser. Med tiden upptäckte vi att salvan egentligen inte behövdes.

I våras kom WHO med professor Åke Bergman från Stockholms Universitet i spetsen men en intressant men skrämmande rapport.

– Vi presenterar nya belägg för kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och flera folksjukdomar, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Institutionen för material- och miljökemi. Endokrina sjukdomar är vanliga och ökar och vi kan visa på kopplingar till hormonstörande kemikalier. Ökningstakten är sådan att genetiska orsaker inte kan vara enda förklaringen.

– Den viktigaste globala utmaningen är att hitta sätt att minimera exponeringen för de kemikalier som kan ge störningar på hormonsystem och leda till negativa hälsoeffekter. Detta är ett miljöhot av minst samma dignitet som människans påverkan på klimatet, säger professor Åke Bergman.

Människans hormonsystem styrs av bl.a hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna och äggstockar/testiklar, vilka är avgörande för ämnesomsättning, fortplantning, immunförsvar och blodtryck. Exempel på hormonstörande ämnen är PCB, ftalater, bromerade flamskyddsmedel, bly, kvicksilver och olika bekämpningsmedel. Att resonera att man inte tagit skada av lite kemikalier under uppväxten blir lite bakvänt att säga, när en tredjedel av alla svenskar får cancer och när forskningen tyder på orsakerna inte bara är genetiska. 

Med ökade kunskaper har teflonpannan och plastredskapen i köket åkt i soptunnan, men det finns fortfarande mycket att göra. Det finns gifter i det mesta, men man måste också kunna leva. 2014 tänker jag lära mig mer om kemikalierna i hemmet och jag kommer att presentera på bloggen vilka alternativ som finns. Visst hänger du med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s