Otäcka dammråttor

Det finns två motsatta förhållningssätt till städning som förmodligen är lika dåliga om man vill minska på gifterna i hemmiljön; att ignorera dammråttorna och att använda en massa starka rengöringsmedel. Det första eftersom det visat sig att miljögifter från möbler, elektronikprylar och leksaker trivs bra i damm. Det andra för att rengöringsmedlen i sig innehåller skadliga ämnen. Forskning visar att vi utsetts för högre grader av miljögifter via inomhusluft och damm än vad man tidigare trott. Barn är särskilt utsatta eftersom de kryper runt på golvet och stoppar saker i munnen.

För att göra dammsugningen lite roligare, effektivare och tystare blev vår julklapp till oss själva en Electrolux USGreen. Den har ett hygienfilter som ska göra luften renare, den är gjord av återvunnen plast och sparar 50 % av energiförbrukningen än en 2000 W-dammsugare, men framförallt lever den om mindre än den gamla. 

Sedan är tanken att vi ska bli bättre på att vädra sängkläder. Såpa är med några få undantag det enda rengöringsmedel vi använder. Nu har vår WC-anka tagit slut och jag tänker att att vi ska prova med såpa även till toaletten. Maskindisktabletter är så giftiga att de ofta är förpackade i ett hölje som löser upp sig i diskmaskinen. Vi använder oss av miljömärkta tabletter, men jag har sett att det finns snäppet miljövänligare, men då står det att man ska köra ett program med högre temperatur och det kan ju inte vara så speciellt bra.

I mitt tidigare inlägg Det giftfria hemmet finns husmorstips för den som vill städa utan giftiga kemikalier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s