På rätt väg

Regeringen har kommit med en proposition På väg mot en giftfri vardag – plattform för en ny kemikaliepolitik där man tar forskningsrönen på allvar och vill skärpa lagarna och driva en hårdare kemikaliepolitiken i EU. Jag brukar inte vara så förtjust i Alliansen, men det här känns som ett steg i rätt riktning.

IMG_4049Samtidigt är politiken seg och det finns ingen anledning till att sluta vara en aktiv konsument. Bisfenol A är sedan 2011 förbjudet i nappflaskor och barnmatsburkar men fortfarande lagligt i leksaker, likaså mjukgörande ftalater och flamskyddsmedel. Istället för att vänta på förbud krävs en större efterfrågan på giftfria produkter. Ett företag har 45 dagar på sig att svara på vad en vara innehåller eller vilka kemikalier som används när den tillverkats, så ett tips är att våga fråga. För ett par år sedan var det innehållet i maten som var aktuell och fler konsumenter började välja bort onödiga tillsatser. Numera är utbudet betydligt bättre, färre matvaror innehåller t ex smakförstärkaren glutamat. Konsumentmakt bör inte underskattas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s