Kemikaliepolisen gör tillslag

Under en längre tid har kemikaliepolisen gjort spaningar i området, så när den boende lämnade hemmet gjordes en husrannsakan och en rad fynd konfiskerades. Det är så klart jakten på sliskiga ftalater och den hårdnackade Mr Bisfenol A det handlar om.

Brottsplats: barnrummet.

Mjuk plast åker direkt i soppåsen och framförallt leksaker som luktar lite parfymerat, de innehåller med allra största sannolikhet hormonstörande ftalater. Min gamla docka går i graven.

Lego får vara kvar. Den hårdare plasten läcker mindre gifter och jag inbillar mig att danskarna vet hur man gör leksaker. De brukar nämligen ligga före Sverige när det gäller att förbjuda tillsatser och kemikalier. För att höra hur det är med äldre Lego väntar jag på svar från tillverkaren. Leksaker märkt Made in China ligger mer pyrt till i vårt hus eftersom kemikalielagarna är mer lössläppta där än i Europa.

IMG_7474

Träleksaker från Brio är fina och håller länge. Idag använder man inte bly i färgen, dock ska man vara lite försiktig om äldre träleksaker flagnar.

Gamla plastleksaker ska man akta sig för särskilt. 2007 skärptes lagarna och en del kemikalier förbjöds. Typiskt när mina föräldrar sparat allt från min barndom. Vi får istället vara glada över alla gamla kläder vi har, för kemikalierna i dem har nog för länge sedan tvättats bort (eller lagrats i mig och mina syskon).

Enligt produktansvarig för Bra Miljöval Textil på Naturskyddsföreningen bör dock mjukisdjur av syntetmaterial med ”päls” från 80-talet med största sannolikhet var ok. Dessa brukar vara gjorda av ett fibermaterial som i sig har flamskyddande egenskaper, vilket gör att man inte behöver tillsätta det på kemisk väg. Samtliga mjukisdjur får dock göra en utflykt till vattenland. De flesta verkar kunna tvättas många gånger utan att ta skada, men några ser rätt tilltufsade ut efteråt.

Jag skäms lite för att jag gör det det här i smyg, men hur förklarar man för en 2-åring vad ftalater är? Det blir som tur är inte så många saker som åker i soporna, så jag tror insatsen görs relativt obemärkt. Han kommer så klart att undra var plastsvärdet tog vägen, men den finns det ju fler anledningar till att vi slänger.

Det är inte ovanligt att man ger barn gammal elektronik som fjärrkontroller och mobiltelefoner. En bra grundtanke att återanvända prylar, men kemikalielagarna är slappare när det gäller saker som inte är avsedda för barn. Lämna in dem på närmaste återvinningscentral istället.

Svenska barn har i snitt 500 leksaker, vore det inte bättre med 100 hållbara och giftfria prylar? Jag har tidigare tipsat om ställen man kan köpa kemikaliefria leksaker, men jag passar på att göra det igen; Ekokul och Rekolek. Och slutligen, fråga efter vettiga leksaker i den lokala leksaksaffären. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s