Vad ska man tro om fluor?

Ett besök på Folktandvården och man blir extra taggad på att ta hand om sina gaddar. Jag gillar tanken att kunna slänga tandborsten i komposten när den är förbrukad så har köpt en ekologisk variant i bambu. Den är lite sträv i munnen men borstarna fungerar som de ska och den är snygg i badrummet, även om Kennet tycker den hör hemma i ett fångläger.

Sedan var det där med tandkrämen. Tänkte byta ut den vanliga Colgate mot en mer människo- och miljösnäll, men det var lättare sagt än gjort. Använder man ekologiska tandkrämer slipper man en massa konstiga kemikalier som den skummande tensiden SLS som torkar ut slemhinnorna, men de innehåller sällan fluor.

Frågan om fluorets vara eller icke vara i tandkrämen är inte särskilt nyanserad om man screenar webben. Antingen hittar man skräckpropaganda med missbildade indier, ni vet webbsidor med svart bakgrund och stora gula bokstäver med många utropstecken som säger att det är ett dödligt gift eller tandläkarnas hyllning av botemedlet till 1900-talets stora lebbiga folksjukdom, karies.

IMG_7500

Jag har letat med blåslampa efter seriös forskning och hittade tillslut SBUs rapport Att förebygga karies som är en sammanställning av flera större studier, dock är den från 2002. Där står det att daglig borstning med fluortandkräm förebygger karies på de unga permanenta tänderna. Det saknas dock vetenskapligt underlag när det gäller mjölktänder och vuxna tänder. Kariessjukdomarna minskade visserligen när fluortandkrämen introducerades i Sverige, men frågan är ju om det berodde på själva borstningen eller fluoret.

Har man höga halter flourid i dricksvattnet, dvs över 1,5 mg/l bör man vara försiktig med fluortandkrämen eftersom det kan ge beläggningar på tänderna. I vissa länder där halterna är väldigt höga kan det även leda till skelettskador och i värsta fall cancer. I en del länder tillsätter man fluor i dricksvattnet, dock inte i Sverige. Enligt Karolinska Institutet beräknas intaget ligga på 1,0 mg per dag för större delen av befolkningen. Men det finns dem som hävdar att även låga halter kan ge allvarliga sjukdomar, så vad ska man tro?

Giftigt eller inte, kanske är det som med vin och kaffe, att det beror på mängden. Var och en får bilda sig en egen åsikt, men jag har förstått det som att fluorhalten i dricksvattnet spelar större roll än tandkrämen. Dock är halterna i Umeå så låga som 0,2 mg/l. Har man egen brunn kan de däremot vara betydligt högre. Oavsett var man bor bör man ha koll på sina barn så de inte överdoserar och lära dem spotta under tandborstningen. 

Är man nojig kan man ju borsta tänderna med fluor på kvällen så det får värka under natten och använda en ekovariant på morgonen, t ex Weleda eller Urtekram. Jag är för rädd för tandläkarborren för att skippa fluoret helt. Efter att ha letat ett bra tag på webben efter en fluortandkräm utan allt för konstiga ingredienser hittade jag Kingfisher (som också finns utan fluor) och den smakar helt ok. Vill man ha en snäll tandkräm som inte smakar hälsokost, men som är fri från konserveringsmedel och SLS och som innehåller fluor finns Acta. Den hittade jag idag i shoppen på Folktandvården. Den är Svanen-märkt och smakar fräscht. Nu måste jag bara lära mig vad alla dessa miljömärkningar betyder, mer om det kommer inom kort. 

2 reaktioner på ”Vad ska man tro om fluor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s