Är Lego och duplo giftigt?

Jag har mailat Lego för att få veta vad klossarna är gjorda av samt om sammansättningen var annorlunda på 80-talet. Jag har nämligen en massa lego kvar från barndomen som jag inte vet om vi törs ha framme eftersom kemikalielagarna för leksaker skärptes 2007. På ett par dagar fick jag ett långt svar (se nedan) men ingenting om de gamla klossarna. Får vi inget nytt svar på min replik blir vi nog tvungna att göra oss av med de gamla. Tur i alla fall att de nya klossarna verkar vara säkra.

IMG_7664

Hej Carolin, 

Tack för att du kontaktat LEGO® Service .

 De flesta LEGO klossar (och DUPLO-klossar) är av ABS-plast (ABS är en förkortning för acrylonitril, butadien, styren). Det är en plast av mycket hög kvalitet, och den ska uppfylla en lång rad regler för säkerhet och kvalitet. Den uppfyller faktiskt samma krav som den plast som används till bestick i plast.

 Vi arbetar hårt för att våra leksaker ska vara så säkra som möjligt.  Vi har en rad säkerhetsexperter som ser till att LEGO-leksaker är slitstarka och tillverkade av material av bästa kvalitet. Alla nya leksaker testas grundligt, så vi är säkra på att det är både säkra och roliga att leka med. Alla LEGO leksaker uppfyller internationella regler och lagstiftning i de olika länder där de säljs, och våra egna regler är oftast striktare! Detta inkluderar bly-och ftalat bestämmelser i (EG) 19007/2006 (REACH) förordningen. Den informationen jag har vad gäller BPA och farliga ämnen är följande:

”There is no risk from BPA in LEGO products. At The LEGO Group, children’s safety is our primary concern. This, combined with our commitment to producing only the highest quality products, requires that we use only the safest materials for our products. We continuously test our materials for the total content and migration of a large number of chemicals. Polycarbonate plastic must, for example, pass tests for the chemical bisphenol A (BPA).

The tests for BPA simulate prolonged contact with both saliva and sweat. This means that it has been taken into account that children put toys in their mouths, which young children do. It is based on the results of these tests that The LEGO Group concludes that there is no risk from BPA in LEGO products.

LEGO products meet or exceed all national regulations for product composition safety in each of the 130+ countries where they are available. In addition to standardized tests, we have our own rigorous standards in place with regard to the quality and safety of our products that often exceed the standard regulations.

Facts about BPA-based polycarbonate plastic (PC):

* BPA is a plastic ingredient that is used to make the tough, shatter-resistant polycarbonate plastic that is used in a wide array of products.

* PC can be found in products ranging from toys to bicycle and motorcycle helmets to protective sporting guards, from eyeglass lenses to hospital incubators and components of many life-saving medical devices.

* PC has been specifically chosen for use in certain toys because it can withstand the rigors of active children’s play. PC helps to make these products lightweight, highly shatter- and heat resistant, extremely strong and reliable.” 

För mer information om hur vi arbetar för att LEGO produkter är såsäkra som möjligt, gå till http://www.lego.com, Om Oss, Hållbarhet, och klicka på produktkvalitet och säkerhet. 

Jag hoppas detta svara på din fråga och om du hat ytterligare frågor, kontakta oss gärna igen. Du kan ringa oss gratis på telefonnummer 00800 5346 5555 måndag till fredag kl 9.00 – 17.00.

 Med vänlig hälsning, Lizette, LEGO kundtjänst

En reaktion på ”Är Lego och duplo giftigt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s