Skumma madrasser och smutsiga lakan

De otäckaste skurkarna i leksakslådan är borta. Nu är det spjälsängen som ska synas i sömmarna. De flesta barnmadrasser är gjorda av skumgummi eller skumplast och eftersom det är lättantändliga material finns det stor risk att de innehåller flamskyddsmedel. Ämnena finns kvar i madrassen under en väldigt lång tid. Bromerade flamskyddsmedel lagras i människors kroppar och i miljön och det finns forskning som tyder på att det kan skada ofödda barn, ha hormonstörande effekter och orsaka cancer. Trots det är det inte säkerställt att impregneringen minskar riskerna vid bränder. 

IMG_7826

Inga isbjörnar på vår gata, men på Arktis finns det isbjörnar som är flamskyddade.

När vi hade köpt madrass till spjälsängen på IKEA för några år sedan minns jag att den luktade väldigt starkt och att vi vädrade den flera dagar på balkongen. När jag chattat med IKEAs kundtjänst meddelar de att de inte har flamskyddsmedel i sina produkter. Men när man tillverkar skumgummi används väldigt många andra hälsovådliga kemikalier som kan finnas kvar i madrassen. En del barnmadrasser är märkta med Svanen eller Öko-tex, vilket så klart är bättre, men det allra bästa är en madrass i ett naturmaterial. Naturmaterial brinner dessutom inte lika bra som syntetiska material.

Så vad göra? Madrasser i naturmaterial som kokosgummi och lammull är tyvärr ganska dyra. Efter att ha sökt på webben efter alternativ hittade jag bovete.se som säljer madrasser och kuddar stoppade med boveteskal. Nu har de skickat mig både en madrass och en kudde och när vi har hunnit prova dessa kommer jag att skriva mer om dem.

När det gäller sängkläder är det som med kläder viktigt att man tvättar dem innan användning, men bäst av allt är så klart gamla urtvättade. Vi har några fina broderade sängkläder som är ända sedan min pappa var bebis. Annars finns det miljömärkta sängkläder. Trots att bomull är ett naturmaterial används det ofta stora mängder kemikalier under tillverkningen som kan finnas kvar i tyget. Plastad frotté är praktiskt att ha i sängen när man har småbarn, dock bör man kolla så den inte är gjord av PVC, alternativt bara använda en handduk. Våra är gjorda av polyester, visserligen ett plastmaterial men av den bättre sorten.

Sussa sött!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s