Citrustider

Vinter är snötäckta isar, varm choklad och apelsiner. Så här års är apelsinerna som godast, men också galet besprutade. Läs mer om EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, bekämpningsmedelstester på Naturskyddsföreningen. I Danmark rekommenderar myndigheterna att man köper ekologiska citrusfrukter när man ska använda skalet i matlagning. Vi äter Linas matkasse som innehåller mycket ekologiskt, men jag har varit osäker på citronerna eftersom de kommer lösa i påsen. Jag mailade och frågade och fick snabbt ett svar:

Vi skickade alltid ekologiska citroner tidigare, men har nu tagit beslutet att välja konventionellt odlad citrus. Detta för att många kunder upplevt att frukten inte hållit kvalitén i transporten samt blivit dålig i förtid, och citronen har då istället gått till spillo.(red anm. sedan 2015 är citronerna alltid ekologiska)

Positivt att de lyssnar på sina kunder, men samtidigt lite tråkigt. Vi konsumenter är nog i allmänhet lite för kräsna när det gäller hur frukten ska se ut och hållbarheten. Vet man varför frukten är så blank och fin borde man ju välja en naturligt fulare sort istället. Hittade förresten ett gammalt äpple som hade legat i väskan flera veckor som var lika blank som när det köptes. Urk, aldrig mer köpa blank frukt. Hellre äta upp frukten i tid och hinner man inte är det ju bara att frysa in. Frysta bananer blir till glass om man mixar med kakao och äppelbitar är ju perfekt att göra kräm och paj av. Kanske präktigt men också väldigt smart.

20140128-131404.jpg

En iskall promenad i Täfteå marina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s