Nya prylar i köket

Stekspadar, slevar och byttor i plast är sedan länge kasserade. Bra alternativ finns på t ex IKEA. Knivar och osthyvlar med plasthanddag behåller vi då plasten inte har kontakt med varm mat. Den nötta teflonpannan byttes ut i flytten till en rejäl i gjutjärn som fungerar fint så länge den inte diskas så noga. Det är nog bara pannkakor som är en utmaning när man dessutom ska använda stekspade i trä. Men i ärlighetens namn är ju det en perfekt ursäkt till att slippa svettas framför spisen.

Eftersom vi fått en ny familjemedlem vid middagsbordet var det lägligt att investera i några nya prylar att äta med. Det hormonstörande ämnet bisfenol A är sedan 2011 förbjudet i nappflaskor, men det har visat sig att många flaskor läcker andra farliga kemikalier. Varma drycker och plast känns inte som en bra kombination, allra helst inte när det är till små barn. Vi slänger plastvarianterna som ändå blivit nötta vid det här laget. Alternativet är ju dessutom så mycket snyggare. Det fiffiga med Klean Kanteens i rostfritt stål är att den kan hänga med under en lång tid då dinappen kan bytas till en pipkork som så småningom kan bytas till en sportkork. Dyrare inköp än plastflaskan, men knappast i längden.

IMG_8010

Förra gången vi hade en bebbe som skulle lära sig äta själv, blev det många tallrikar som åkte i golvet. Plasttallrikar är mer praktiskt, men nu finns det ett bättre alternativ. Vi har köpt komposterbara barntallrikar i bambufiber, Biobu by Ekobo som även klarar maskindisk. Superfina och inte dyrare än plastvarianten! En vanlig tesked fungerar bra att mata med, förrättsbestick när barnet är stort nog för kniv och gaffel.

IMG_8048

Glasslådor går till återvinningen när vi mumsat klart. Vi behåller matlådor i plast som är gjorda för matförvaring. Frozzypack ska åtminstone vara fri från bisfenol A, men vi har även kompletterat med en fin en i rostfritt stål. Lunchbots är i minsta laget, men mindre portioner är ju också ett bra sätt att minska slitet på miljön och midjeomfånget. Mat som inte ska frysas in lägger vi i porslinsskålar eller i barnmatsburkar eftersom de inte får innehålla bisfenol A.

Vi nobbar konserver och köper tetra när det är möjligt. Konservburkar har nämligen ett plastfilter på insidan som innehåller bisfenol A. För ett par år sedan var det några journalister på SvD som åt en diet på konserverad mat och bara efter två dagar hade halterna i blodet ökat med flera tusen procent. I övrigt ekologiskt så långt plånboken tillåter, men mer om det en annan dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s