Rent hus

Har man ett skafferi behövs inget städskåp. Mer plats för att annat och bra för plånbok, miljö och hälsa.

IMG_8099

Min pappa tappade en pizza i knäet så hans ljusbeiga byxor blev röda av tomatsås och fick tipset av den malloricanska butiksägaren att gnussla med citron och salt, låta verka och sedan skölja av. Sedan dess gör vi alltid så på svårare fläckar som inte går bort i tvättmaskinen och jag kan lova att det har fungerat på betydligt värre saker än tomatsås. Jag har t.om. fått bort nagellack på det viset. Salt och citron fungerar även som kakelrengöring. Halva en citron och använd själva citronen som städredskap.

Förutom citroner är det superbra att ha ättika hemma. Bra att avkalka kaffebryggaren med eller tillsammans med bakpulver för att få spisen ren. För doseringsråd kolla in mitt gamla inlägg Det giftfria hemmet – städning. Ättika ska även fungera som sköljmedel för att få tvätten mjuk eller för att fräscha till tvättmaskinen.

Jag vet inte vilken skafferivara som skulle kunna ersätta diskmedel, då man behöver något som är fettlösande. Istället har vi övergått till en ekologisk variant från tyska Sonett som diskar rent med hjälp av vegetabiliska tensider. Diskmedel kan utan problem spädas med vatten. Kennet fick i julklapp av jobbet en pump som gör diskmedlet till skum för att det ska räcka längre. Riktigt smart.

Förut använde vi WC-rent för jag trodde det var ett måste för att få en ren toalett. Nu använder vi koncentrerad såpa och det fungerar fint. Ett tips när man köper ny toalettstol är att välja en med Easy Clean, med dubbel glasering av emaljen fastnar det inte lika mycket smuts och det krävs mindre rengöringsmedel. Såpa fungerar även som ugnsrengöring och som allrengöring om man häller en klick i en blomspruta med vatten.

En lustig grej med Grumme såpa är att gul och grön såpa är samma sak, den gröna har bara färgats för att sörlänningar är vana vid den färgen. Förr gjorde nämligen norrlänningar såpa av animaliskt fett och då blev den gul och sörlänningarna av hampa som gjorde den grön. Idag görs den av tallolja. Med andra ord är det ganska onödigt köpa den gröna.

Jag höll på att glömma det absolut billigaste och miljövänligaste, kallt vatten räcker långt. Vädring av sunkiga textilier en blåsig dag gör också susen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s