Naturlig hårvård

Vill inte sabba affärerna för min fina svägerska och hårfrisörska, men nog är vi lite lurade ändå! Det här låter säkert otroligt flummigt, men jag har slutat använda schampo och balsam och det fungerar hur bra som helst. Nu är jag inte så extrem att jag bara använder vatten som en del gör, utan jag tar en runda förbi köket först och hämtar bikarbonat och äppelcidervinäger.

IMG_8117

Jag blandar 2 tsk bikarbonat med lite vatten och masserar in i hår och hårbotten istället för schampo. När jag sköljt ur avslutar jag med att hälla äppelcidervinäger utspätt med vatten över håret (2 msk ÄPC och 2,5 dl vatten). Det ska inte sköljas ur. Bikarbonat rengör håret, men gör det basist och ÄCV neutraliserar pH-värdet.

Resultatet då? Håret blir rent och lättare att reda ur än med vanligt balsam. Jag upplever att jag inte behöver tvätta håret lika ofta, var tredje dag räcker. Vill man fräscha till håret och inte har tid att tvätta det fungerar potatismjöl bra som torrschampo.

Finns det inga nackdelar? Håret luktar lite vinäger när det är blött, men det försvinner när det torkat. Det kan upplevas som lite meckigt att blanda ihop innan tvätt och man bör massera hårbotten ganska noga eftersom det blir en mekanisk tvätt. Dock har man ju igen tidsåtgången, eftersom man inte behöver tvätta håret så ofta.

Innan jag testade det här använde jag ett ekoschampo som inte innehöll sulfater och sällan stylingprodukter med mineraloljor och silikoner. Kanske var det därför resultatet blev så bra på en gång. Vad jag har förstått kan det annars ta ett tag innan håret vänjer sig och man måste även se till att tvätta ur mineraloljor och silikoner med ett schampo som innehåller sulfater (men inte mineraloljor och silikoner) innan man skippar schampot helt. Tycker absolut man ska ge det ett par veckor och testa. Det blir betydligt billigare och bäst av allt kanonbra för miljön och kroppen, eftersom man slipper alla skumma kemikalier. 

Mer om hårvård utan schampo finns på Nopoo.se.

4 reaktioner på ”Naturlig hårvård

  1. Jag gillar verkligen din blogg, håller också på att sakta men säkert rensa ut hemmet så att vi kan få ett så giftfritt hem som möjligt. Jag är gravid och tänker mycket på hur jag påverkas med hormonstörande ämnen och produker jag vill använda till vårat kommande barn! För att fråga om ditt inlägg..det enda jag funderar på är hur man gör när man åker bort? Hur löser du det då? Tar du med egna burkar med bikarbonat och äppelcider?

    1. Kul att du hittat till bloggen och grattis till bebben i magen! =) Rekommenderar att du kikar på de danska myndigheternas råd för gravida, i Sverige handlar det ju tyvärr mest bara om vad man ska undvika att äta. Nu till det du egentligen funderade över. Har bara kört med bikarbonat och äppelcidervinäger i några veckor så har inte hunnit resa bort än. Bikarbonat ligger i en liten påse som är lätt att ta med (finns iof säkert billiga storpack) och antar att jag kommer hälla över äppelcidervinäger i en liten flaska. Kommer inom kort skriva om en fast tvål med flera användningsområden, bl.a till håret. Det kan ju vara ett alternativ om man tycker det är bökigt att blanda bikarbonat med vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s