Vått och torrt

Operation avgiftning har som ni kanske märkt tagit sig till badrummet. Här är det svårt att veta vad som ska rensas bort eftersom det så klart beror på var man lägger ribban. För att inte göra miljön en extra ogärning kan det ibland vara bättre att fasa ut än att slänga.

Snart är vår flytande tvål från Änglamark slut. Den är visserligen parfymfri och märkt med Svanen och Astma och allergiförbundets logga, men den innehåller tensiden SLS (natriumlaurylsulfat). SLS är även vanligt i andra lödande produkter som schampo och tandkräm. Ämnet klassas inte som cancerframkallande, men är uttorkande för hår, hud och slemhinnor. Det blir en ond cirkel, då man kompenserar med att smörja huden och rubbar den naturliga fuktbalansen.

IMG_8265

Sockertensider är ett bättre val, oftast heter de något med glucoside. Vi har även en flytande tvål från Urtekram. Den finns i välsorterade matbutiker och har en bra innehåll, men om man ska vara petig även en hel del vatten och en resurskrävande plastförpackning. Dock är den bättre för hud och miljö än många andra vanligt förekommande flytande tvålar.

Men man kan undra vad som hände med den hederliga fasta tvålen som var vanlig när man var liten. Jag är beredd att plocka upp den, men den här gången en ekologisk handgjord tvål, med naturliga ingredienser som inte torkar ut huden. På återseende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s