Ekotvål från Malin i Ratan

Tidigare i veckan hade jag en trevlig lunch med Malin Lindmark som tillverkar handgjorda tvålar bara ett par mil härifrån. Vi pratade om ekologisk hudvård och jag fick med mig några provbitar hem. Ingredienserna är ekologiska och vissa av dem odlade i hennes egen trädgård. Tvålarna innehåller varken parabener, mineraloljor, palmolja, syntetiska parfymer eller andra syntetiska ämnen. Huvudingrediensen är svensk ekologisk kallpressad rapsolja och tvålarna med undantag för den naturella, doftsätts med eteriska oljor. De flesta av tvålarna är inte bara bra för händerna utan milda nog för att användas i håret, på kroppen, i ansiktet och som raktvål. Tvålarna finns bl.a. i hennes webshop på maliniratan.se och på Laplandecostore, som även har andra bra ekologiska och giftfria produkter.

IMG_8231

Vårt badrum luktar SPA, en svag doft av patchouli och rosor från Malins trädgård i Ratan, i duschen en tvål med nässla, björk och rosmarin speciellt bra håret. I det andra badrummet ligger en naturell tvål med återfuktade sheasmör och avocadoolja och i köket ligger en tvål med ekologisk kaffe för att få bort lukt av fisk och vitlök eller för att få smutsiga trädgårdsfingrar rena.

996956_450929281684380_234724919_n

Bild lånad från Malin i Ratan.

Tvålarna luktar gott, men håller de vad de lovar? Huden känns inte lika torr längre. Jag har haft lättare eksem på händerna som redan efter ett par dagar är borta. Det går fint att använda tvålen i håret också. Det är möjligt att rengöringen blir mildare än med bikarbonat som jag har börjat med. Tänker att det kan vara bra att varva bikarbonattvätten med tvål för att inte torka ut hårbottnen. Kennet föredrar den naturella och det känns bra att använda den till känsliga barnhänder som tvättas ofta.

Viktigast av allt, det är en produkt utan plastförpackning som är lokalproducerad och med ingredienser som jag har koll på. Flera användningsområden – mindre trångt på badrumshyllan. Förvarar man den på en tvålkopp av galler så att den får ligga luftigt och torka, räcker den länge. Problemet är bara att jag blir så ruskigt sugen på att äta upp godbitarna. 

3 reaktioner på ”Ekotvål från Malin i Ratan

  1. Tack Caroline, vad roligt att ni trivs med tvålarna! För er som bor kring Umeå kan jag berätta att ni även kan hitta mina tvålar just nu i följande butiker; Butik Bravo – öppen gemenskap, Meretes-ekologiska butik, KjällbergElmberg-frisör & kreatör, Hjärtero och museiebutiken på Västerbottens museum. Utanför Piteå hos Eufåria gårdsbutik. Till sommaren är ni hjärtligt välkomna att besöka mig och mitt hantverkskollektiv i den mysiga butiken vid havet 4mil norr om Umeå, Hantverk i Ratan. Följ gärna Malin i Ratan på Facebook och Instagram.

  2. Hej, om du har lätt för att få eksem eller har torr hud kan jag tipsa dej om African Black Soap. Det är det enda jag använder just nu, till håret, ansiktet och till kroppen. Jag köper min ifrån Akoma så det är den enda jag vet funkar men det finns en hel uppsjö med andra märken som säkert funkar lika bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s