Den sista smörjelsen

För inte så länge sedan fick jag panik om jag inte har något att smörja in mig med efter duschen, helst någon för kroppen, en annan i ansiktet, runt ögonen, fötterna och händerna. Första vändan på BB glömde jag att ta med mig något att smörja mig med, men hittade som tur var en tub fet vaselin i förlossningsrummet som gjorde mig oljig som en bodybuilder.

På flera håll hävdas det att man inte kan bli beroende av krämer, men jag tror det mest är dem som har ekonomiska intressen som gör sina röster hörda. Hittade dock en avhandling från 2008, Skin barrier responses to moisturizers av Izabela Buraczewska där man efter ha undersökt huden på molekylär nivå, bekräftar att normal hud kan bli torrare av att smörjas. 

För miljön, plånboken och hudens skull bestämde jag mig för att bryta beroendet. Ett första steg var att sluta duscha varje dag. Sedan slutade jag att smörja kroppen efter duschen och nöjde mig med ansiktet. Ögonkräm känns som ett smart sätt att sälja små mängder kräm dyrt. Jag har faktiskt inte märkt någon skillnad på att använda samma kräm i hela ansiktet, så den går bort. Efter ett par dagar med tvålen från Malin i Ratan istället för duschkräm och ansiktsrengöring, är varken kroppen eller ansiktet torrt. Händerna är mjukare, men eftersom jag inte bara tvättar mina egna, utan även fyra andra rätt ofta och det dessutom är vinter unnar jag mig lite handkräm ibland. Men inte alls lika frekvent som förut.

Kanske kommer jag att sluta helt med krämerna, åtminstone på sommarhalvåret. En fast tvål som fått behålla sitt glycerin i tillverkningsprocessen och lite mandelolja nu och då borde räcka för att hålla huden mjuk och fin.

IMG_8374

Hittade en tvålkopp på Lagerhaus som luftar tvålen bra. Då slipper man geggigt handfat och den räcker så mycket längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s