Vår nya garderob

Badrummet är rensat från otyg och plötsligt fick vi en massa outnyttjad plats i kommoden. Tänkte vi kunde lägga handdukar där, men vi använder alltid samma (som vi tvättar förstås i emellanåt). Lådorna blev istället perfekt förvaring för underkläder.

IMG_4251

Vilka är värstingarna i badrummet?

Hittade inga av de här hos oss, men tänkte jag kan skriva lite kort om dem ändå.

  • Zinkpyriotion som finns i mjälschampo är mycket giftigt för vattenlevande organismer. Ekoalternativ: Weleda wheat balancing schampo.
  • Triclosan som ska verka antibateriellt och kan finnas i bl.a. deodoranter och fotkrämer kan ombildas till giftig dioxin och överföras i bröstmjölken.
  • Hårfärg innehåller oftast DDT, resorcinol och många andra ämnen som är cancerframkallande och farliga för vattenlevande organismer.                 Ekoalternativ: Santes eller Logonas örthårfärg.

Vad tog vi bort?

Jag har tidigare berättat att vi slutat använda produkter med sulfater (benämns ofta som sodium laureth sulfate och sodium lauryl sulfate). För att slippa använda konventionella schampon och ändå få ett rent hår har jag gett bort eller slängt det som innehåller silikoner och mineraloljor. De finns i krämer, hårbalsam, stylingprodukter och smink och är svåra för naturen att bryta ner och sätter sig som en hinna på håret och täpper igen porerna i huden.

  • Silikoner – ord som slutar med -cone, t ex cyclomethicone, dimethicone och cyclopentasiloxane.
  • Mineraloljor – mineral oil, paraffinum liquidum, paraffinum, vaselin, paraffin, oleum petrolen, oleum vaselini, petrolatum, cera microcristallina.

På köpet försvann en del annat som är bra att undvika, bl.a. cancerframkallande PEG och de omtvistade parabenerna. Det råder delade meningar om parabener är hormonstörande, men jag anammar försiktighetsprincipen. Det luriga är bara att en del produkter märkta ”utan parabener” kan innehålla andra konserveringsmedel som kan vara ännu värre.

IMG_8411

Vad blev kvar?

Eftersom mineraloljor och silikoner är väldigt vanliga ingredienser i hud- och hårvårdsprodukter blev det inte mycket kvar, en spray från Maria Nila och mina ekologiska produkter; schampo från John Masters, hudkrämer från Weleda, duschkrämer från Urtekram och ansiktsrengöring från Estelle & Thlild. En del av dessa produkter kommer trots sina snälla ingredienser att fasas ur. Tänker ju förre produkter desto bättre. John Masters kommer från USA och det kan ju knappast vara bra för miljön att transportera schampo från andra sidan Atlanten.

Mineralmakeup marknadsförs som naturligt och snällt mot huden, utan parfym konserveringsmedel, mineraloljor och kemiska tillsatser. De innehåller zinkoxid och titandioxid som i väldigt finfördelad form kan tränga in i huden och misstänks orsaka cancer. Nanopartiklar används i solskyddskrämer, just för att kunna tränga in i huden ordentligt, men i mineralmakeupen, där man är ute efter färgen, är partiklarna större. Sedan 2013 måste nanomaterial i hygienartiklar märkas ut. Dock innehåller en del mineralmakeup bismuth oxychloride som kan orsaka klåda och irritation hos vissa personer. Jag har inte märkt av några sådana problem, men när sminket är slut kommer jag ändå att titta efter märken som inte innehåller det. Det kommer bara ta en rackarns tid eftersom sminket är så drygt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s