Tygblöjor

Tidigare tänkte jag att gränsen för hur miljövänlig man orkar vara går vid tygblöjor. För hur ska man ha tid, när man har barn att ta hand om och hur miljövänligt är det egentligen att tvätta hela tiden? Och blir det inte ofräscht? Jag kunde inte ha mer fel. När vi flyttade till huset och började källsortera på allvar, upptäckte vi att hushållssoporna i stort sett bara bestod av blöjor. Dessutom har jag alltid tyckt att blöjor luktar väldigt kemiskt, speciellt Pampers. Tänkte att vi måste nog ändå ge det en chans och nu ångrar jag att vi inte hade tygblöjor till storebror.

IMG_8420

Det är smidigt att slippa fundera över om vi har blöjor så det räcker, klippa ut kuponger och kånka hem en massa blöjpaket. För många blöjor blir det, nästan 6 000 engångsblöjor under en blöjperiod.

Eftersom skiten åker ner i avloppet och tygblöjan sköljs av i kallt vatten och vrids ur, för att sedan hänga och torka eller hamna i en hink till nästa tvätt, slipper vi dålig lukt som det annars lätt blir när engångsblöjan hamnar i sophinken.

Blöjorna tvättas med övrig tvätt, med fördel var tredje dag med parfym- och zeolitfritt tvättmedel. Förr oss innebär det inte att det blir oftare än tidigare, bara lite mer i maskinen. Och jodå, det blir rent.

Det finns många tygblöjor att välja mellan, både när det gäller märken, material och hur det fungerar, t ex vikblöjor, tvådelade och allt-i-ett-varianten. En del räcker hela blöjtiden, andra finns i olika storlekar. Inom kort kommer jag skriva om de sorter vi provat.

Kennets ord:

Jag är positivt överraskad, såg framför mig ett långt tygstycke som skulle svepas runt barnrumpan, men så var det inte alls. Det fungerar bra, vi tjänar lite pengar och reducerar sopberget. 

3 reaktioner på ”Tygblöjor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s