Otyg i garderoben

När man sett dokumentärer om textilfabriker där arbetarna vadar i kemikalier blir man inte så sugen på att handla kläder. Till en T-shirt går det åt ca 1 kilo kemikalier! Som tur är gillar farmor att shoppa begagnat på Tradera och vi har mycket gamla sparade barnkläder som tvättats många gånger.  Mina gamla galonisar var dock gjorda i PVC som kan innehålla bly och ftalater, så de åkte i soporna. Dagens regnkläder är oftast gjorda i polyester, visserligen ett syntetmaterial som framställts av råolja, men desto mer harmfullt.

Naturmaterial känns trevligt att ha närmast kroppen, men framförallt bomullsindustrin använder stora mängder bekämpningsmedel och giftiga kemikalier. Ekologisk bomull innebär att odlingen skett utan skadliga bekämpningsmedel, men säger ingenting om vilka kemikalier som använts i tillverkningsprocessen.

Kläder och andra textilier märkta med Oeko-tex 100 ska inte innehålla några giftiga ämnen som kan orsaka allergiska besvär eller hälsoproblem, men kräver inte att bomullen är ekologisk. Tips på fina Oeko-tex-märkta barnkläder är Kameleontdesign.

GOTS-märkningen ställer däremot höga krav i hela kedjan, socialt och miljömässigt, både när det gäller bekämpningsmedel vid odlingen och kemikalier vid tillverkningen av plagget. Geggamojas sortiment i bomull är GOTS-certifierad.

Föreningen Medveten Konsumtion har sammanställt en tabell över olika textilmärkningar. 

Vad bör man undvika när man köper nytt?

  • Fleece är visserligen återanvända PET-flaskor, men varje gång det tvättas åker små plastpartiklar ut i våra vatten och skadar djurlivet.
  • Plasttryck kan innehålla hormonstörande ftalater.
  • Funtionskläder som är smuts- och vattenavvisande är ofta impregnerade med perflourerande ämnen som lagras i människor och djur. Enligt Naturskyddsföreningen har HM slutat med den giftiga impregneringen i sina funktionsmaterial. Lindex, Didriksons, Gneis och Geggamoja har också funktionskläder till barn som ska vara fria från ämnena.
  • Kläder och skor med antibakteriella egenskaper innehåller triclosan eller silver som irriterar huden och är skadlig för miljön, kan bl.a orsaka resistenta bakterier och skada fiskarnas gälar.

IMG_8541Inga ftalater i barnkläderna som min mamma sydde och målade på 70-talet. De är så söta att de får hänga framme ända till midsommar.

IMG_8547Gamla skor i naturgummi. Hellre lite tåbira, än triclosan på små fossingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s