DIY body balm

IMG_8620

Idag har jag gjort body balm på sheasmör, kallpressad rapsolja och lite lavendelolja. Receptet hittade jag på Organic Makers. I grundreceptet användes flera olika oljor, men jag tog det vi hade hemma. Ekologisk kallpressad rapsolja finns i de flesta matbutiker, är en svensk råvara och är lämplig till torr hud. Sheasmöret var av den fastare sorten Paradoxa. Eftersom eteriska oljor är väldigt koncentrerade, tycker jag det gott och väl räcker med en liten droppe lavendelolja, i en halv sats body balm.

Recept ca 250 ml ekologisk body balm

130 g ekologisk sheasmör paradoxa

70 ml ekologisk kallpressad olja

2 ml (ev mindre eller uteslutas helt) eterisk olja

IMG_8599

Det är lite grann som att baka, fast ännu enklare. Det gäller bara att se till att redskapen och förvaringsburkarna är extra rena. Eftersom det var premiär gjorde jag en halv sats. Jag vägde sheasmör på en hushållsvåg, mätte upp olja med ett vanligt decilitermått och värmde vattenbad i en rostfri bakbunke tills oljorna hade blandats. Sedan fick blandningen svalna. Jag rörde om några gånger under tiden. Sedan gjorde degkrokarna jobbet. Oljeblandningen ska röras ihop och ljusna, inte bli särskilt fluffig, därför ska degkrokar på en ganska låg effekt vara bättre än vispar. I slutet blandade jag i den eteriska oljan.

Balmen blev tjock i konsistensen och känns fet, nästan som en salva men helt i min smak. Det är möjligt att jag tog lite mer sheasmör än rekommendationen. Vill man att den ska kännas mindre fet provar man med någon annan olja än raps och vill man att den ska vara tunnare, tar man mer av den flytande oljan.

IMG_8603

Jag är så glad att jag äntligen har total koll på vad min kräm innehåller! Den smälter snabbt mot huden, absorberas efter en liten stund och lämnar huden mjuk och återfuktad. Äter man smör direkt ur paketet som jag gör, är det nästan lite svårt att låta bli att smaka. Mums!

2 reaktioner på ”DIY body balm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s