Tygblöjor från Alvehamn

Som ett led i att bli mer miljösnälla har vi börjat med tygblöjor till minstingen. Svenska Alvehamn tillverkar olika modeller av blöjor i Öko-tex certifierad hampa, bambu och ekologisk bomull. Vi har provat en skalbyxa och en formsydd dagblöja, men Alvehamn har även en pocketblöja, en formsydd nattblöja och olika inlägg. Skalbyxan är gjord i lurvig laminerad minky, finns i flera färger och passar hela blöjperioden. Storleken justeras med tryckknappar. Den används antingen som en ytterbyxa till den formsydda blöjan, till en vikblöja eller till inlägg. Den formsydda dagblöjan är gjord i bambujersey och finns i tre storlekar. Vi har medium (7-14 kg) och räknar med att den räcker tiden ut. 

IMG_8435

Det första man lägger märke till är att både den formsydda dagblöjan och skalbyxan är otroligt mjuka. Blöjan lämnar inte efter sig några märken på huden. Kanske vore det en affärsidé med liknande underkläder till vuxna. Nåväl, det finns amningsinlägg i samma mjuka kvalitet.

IMG_8469

Det kändes först lite bökigt med ett tvådelssystem, när bebben inte vill ligga still på skötbordet, men det går lättare om man knäpper blöjorna i förväg och drar på dem som vanliga byxor. Fördelen med ett tvådelssystem är att skalbyxan kan användas flera gånger, vilket gör att man behöver färre och det blir i sin tur mindre tvätt. Inlägget Bambu Booster har varit bra som extra skydd när det gått lite längre mellan bytena. Vi har inte provat blöjan på natten, men dagtid håller den tätt. Jag kan tänka mig att den fungerar nattetid med extra inlägg, men det bästa är förstås att skaffa en tjockare nattblöja. När barnet sover är det ju inte så viktigt att hen rör sig smidigt. Dagtid då? Sötare blöjrumpa och mer stötdämpning än med tunnare engångsvarianten, men absolut inte otympligt.

Sammanfattningsvis är det en mjuk blöja i finfin kvalitet, som är snäll mot både miljön och bebishuden. Läs mer om våra tankar kring tygblöjor i (blogg)inlägget Tygblöjor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s