DIY bivaxdukar

Vi lägger för det mesta fat som lock till överbliven mat, men ibland är det bra med plastfolie. Nu finns ett miljövänligare alternativ.  Bee´s Wraps tillverkad av ekologisk bomull, bivax, jojobaolja och kåda kan användas om och om igen, det är bara att skölja av eller rengöra med milt diskmedel.

IMG_8815

Inspirerad av den kanadensiska bloggen My Healthy Green Family har jag provat att göra egna bivaxdukar och vet ni vad, dom fungerar kanon som lock eller istället för plastpåse runt ost, grönsaker eller bröd. Bivax har antibakteriella egenskaper, men rått kött, fisk och kyckling bör man förvara på annat sätt.

Vad behövs?

Bomullstyg (t ex ett gammalt lakan)

Ekologiskt bivax (drygt 15 g till 20*20 cm)

Pensel

Bakplåtspapper

IMG_8829

Jag klippte itu ett väldigt gammalt och trasigt örngott, två bitar ca 20*20 cm och en 30*30 cm. Om man använde bekämpningsmedel på 50-talet, lär det ha tvättats ur vid det här laget. Sedan la jag tygbiten på ett bakplåtspapper och hällde ut drygt 15 g ekologiskt bivax. Bivax har en smälltpunkt på 65 grader så jag satte ugnen på 75 grader. Plåten fick stå i ugnen till bivaxet smällt, i ca 5 min. Sedan penslade jag ut vaxet över hela tyget. Eftersom bivax stelnar snabbt, upptäckte jag att det var lättare att pensla ut det medan plåten var kvar i ugnen. Blir det för lite bivax för att täcka hela tyget går det bra att slänga på lite mer och vänta några minuter till. Häng dem sedan på tork. Superenkelt!

IMG_8841

På ett litet ögonblick är bivaxdukarna färdiga att använda! Pysslet tog knappt 30 min att göra och kostnaden för tre bivaxdukar blev inte ens 50 spänn.

IMG_8864

11 reaktioner på ”DIY bivaxdukar

  1. organicmakers.se säljer bivax och många andra ingredienser om man vill göra egen ekologisk hudvård. Dom köpta bivaxdukarna innehåller ju även kåda och jojabaolja, så man kan säkert testa pensla på det med. Jojabaolja finns också på organicmakers.se. Det luktar lite svagt bivax i kylskåpet, kan vara bra veta om man är känslig för det, själv tycker jag det luktar helt ok. Bivaxet ska ju ha antibakteriella egenskaper så säkert bara bra för fräschören i kylskåpet. 😀

  1. Kul att du hittat hit! =)
   Det går för det mesta fint att skölja av bivaxdukarna med vatten eller med lite milt diskmedel. Currygryta däremot är svårt få bort. =) Rekommenderar verkligen dukarna till förvaring av hårdost. Tänker det blir lite samma grej som när man lagrar ost i mejeriet, då man också använder vax som skydd mot uttorkning. Till en början luktade det litebivax i kylskåpet, men det är inget jag känner av längre.

   1. Åh tack för svaret! ! Ungefär hur länge använder du samma duk?

   2. Det återstår att se. Efter en dryg månad fungerar de lika bra. Vaxet sitter nog kvar hur länge som helst, så till mat som inte gör fläckar skulle jag tro väldigt länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s